no

Rezešovát visszaviszik a börtönbe

2013.12.03. 18:40
A másodfokú bíróság megváltoztatta az elsőfokon eljáró gödöllői bíróság döntését: a több ember halálát okozó ittas járművezetésért elítélt, majd a jogerős döntésig házi őrizetbe került Eva Rezešovának vissza kell mennie a börtönbe. Rogán Antal éppen ma kelt ki a szlovák milliomosnő házi őrizete ellen. Az Index úgy tudja, Rezešova már ma a börtönben hajtja álomra a fejét.

A Budapest Környéki Törvényszék kedd délután megváltoztatta az első fokon eljáró Gödöllői Járásbíróság döntését, és visszaküldte Eva Rezešovát a börtönbe. Információnk szerint a rendőrök már el is mentek érte, a szlovák milliomosnő már a mai éjszakát is a börtönben tölti.

Van annyi pénze, hogy meglépjen

A házi őrizetben lévő Rezešová előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de
legfeljebb a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés tartamáig rendelte el a Budapest Környéki Törvényszék. A végzés indokolása szerint a külföldi állampolgárságú, külföldi lakcímmel rendelkező vádlottat életvitele, családi kapcsolatai egyáltalán nem kötik Magyarországhoz, és ez által valójában semmi érdeke nem fűződik az itteni tartózkodáshoz.

A kiemelkedő vagyoni háttér és a külföldi kapcsolatrendszer adott esetben nagy mértékben megkönnyíti egy esetleges külföldre távozás kivitelezését, még az elektronikus nyomkövető eszköz használatának kötelező elrendelése mellett is

- írja közleményében a Budapest Környéki Törvényszék.

A törvényszék határozatát ismertető sajtóközlemény szerint nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogy az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, ami 13 évig terjedő büntetési tételkeretet jelent, és ez a fenyegetettség a törvényszék szerint tovább fokozza a szökés veszélyét.

Az áldozatok hozzátartozói örülnek

Az áldozatok hozzátartozói örömmel fogadták a hírt, mondta egyikük az Indexnek. Elsősorban azért, mert reményt jelent számukra ez a döntés arra, hogy másodfokon talán megváltozhat majd az elsőfokú ítélet is. Az elsőfokú ítélethirdetéskor azt érezték leginkább fájdalmasnak, hogy a bírónő teret adott a vádlott azon állításainak, amelyek az áldozatokat hibáztatták, és amelyeket ők kegyeletsértőnek tartanak. Azt szeretnék, hogy a másodfokú ítélet mondja ki: elhunyt szüleik vétlenek voltak a balesetben.

Rogánnak nem tetszett

Érdekes egybeesés, hogy a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal éppen ma délelőtt szólította fel Rezešová-ügy kapcsán a parlament alkotmányjogi bizottságának elnökét és az igazságügy-minisztert, hogy vizsgálják ki a házi őrizet indokoltságát, és ha kell, a törvények szigorításával előzzék meg, hogy „még egyszer ilyen felháborító eset″ előforduljon.

Kedd este, miután megjelent a hír arról, hogy Rezešovát visszaviszik a börtönbe, Rogán is kommentálta azt a Facebook-oldalán. "Sok embernek a magyar igazságszolgáltatás józanságába vetett hitét állította helyre ez a mai döntés" - írta. Rogán bejegyzéséhez többen is azt kommentelték: "köszönjük".

Rezešová abba a XIII. kerületi, Duna-parti luxusapartmanba akarta költöztetni mindkét gyerekét, ahol a házi őrizetét töltötte.

A Jobbik meg akarta látogatni

A Jobbik egyébként kedden nem sokkal azelőtt, hogy megjelent volna az előzetes letartóztatás elrendeléséről szóló hír, holnapra, szerdára sajtótájékoztatót hirdetett Rezešová luxusapartmana elé. A meghívóban azt ígérték, villámcsődület lesz látványos performansszal.

Csak egy vádpontban mondták ki bűnösnek

A nőt csak az egyik vádpontban találták bűnösnek a bíróság. Négy ember halálát okozta tavaly augusztusban ittasan, száguldó BMW-jével. Az elsőfokú ítélet hat év fogházról szólt, ami azt jelentette, hogy az előzetesben már letöltött idő és a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége miatt ténylegesen akár már két év kilenc hónap múlva is hazamehetne szlovákiai otthonába.

A bírónak a középértékből kellett kiindulnia, ami ebben az esetben 7,5 év. Ehhez képest mozoghatott felfelé vagy lefelé, az enyhítő és a súlyosító körülményeket figyelembe véve. Az indoklás lényege az volt: Rezešová esetében túlsúlyba kerültek az enyhítő körülmények, így mozdult a 7,5-höz képest lefelé, 6-ra a kiszabott évek száma.

13 év lett volna a maximális kiszabható szabadságvesztés, ha a bíróság mindenestől elfogadja a vád álláspontját, és a másik vádpontban, a közúti veszélyeztetésben is bűnösnek találja Rezešová. Az ügyész a perbeszédében azt is kérte: a maximális 13 évhez közeli büntetést kapjon. Az ítélet hátteréről itt olvashatnak, a szlovákiai reakciókról pedig itt. Az ítélet ellen mindenki fellebbezet. Rezešováék másodfokon teljes felmentést akarnak kiharcolni, az ügyész szigorúbb büntetést szeretne.

Volt már szigorúbb ítélet is

Rezešová ítéleténél szigorúbbat is kiszabtak már több ember halálát okozó ittas vezetés miatt. Egy 2005-ös esetben egy férfi 140-145 km/h-val haladt egy olyan útszakaszon, ahol 90 km/h lett volna a megengedett sebesség. Az ittas sofőr egymásba tolta az előtte haladó három autót, a balesetben hárman meghaltak, öten megsérültek. Az ítélet: 7 év börtön, 6 év közügyektől és 6 év járművezetéstől eltiltás, feltételes szabadulás legkorábban a büntetés háromnegyedének letöltése (5 év 3 hónap) után.

Egy tavaly ősszel lezárult, a Rezešova-ügyhöz hasonlóan négy halálos áldozattal járó esetben is szigorúbb ítélet született: nyolc év börtönre ítélte a Kiskunfélegyházi Városi Bíróság azt a félegyházi férfit, aki 2011. novemberben ittasan, 130-cal vezetve gépkocsiját nekiütközött egy kecskeméti család autójának a régi 5-ösön, a szülők és két gyermekük halálát okozva. L. Tibor vérében 1,15 ezreléknyi  alkohol volt.