Egy egész iskolát beoltanak hepatitis ellen

2013.12.05. 10:54

Hepatitis A járványt akadályoz meg az ÁNTSZ a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, ahol a megbízott igazgató, Fazekas Csaba szerint ősz óta 7-8 gyerek kapta el a fertőző májgyulladást. A fővárosi kormányhivatal négy megbetegedésről tud.

A kormányhivatal 890 adag hepatitis A elleni oltóanyagot szállított le az iskolának szerdán, a mosdókban pedig fertőtlenítő kézmosót és papírtörölközőket helyeztek ki. Mindenkit beoltanak: csütörtöktől a diákokat, péntektől pedig a tanárokat.

A kormányhivatal szerint a májgyulladásos megbetegedések nem hozhatók egymással összefüggésbe, tehát járvány nincs.  A hivatal úgy tudja, a négy megbetegedésből három november végén történt. Az iskolában soron kívüli fertőtlenítőszeres nagytakarítást is elrendeltek, és a hepatitis A megelőzéséről szóló plakátokat tettek ki a falakra. A betegség terjedését leghatékonyabban kézmosással lehet megakadályozni.

A fertőző májgyulladás lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat. Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani.