no

Minden karácsonyra áfa-visszatérítést ígér a volt monoki polgármester

2013.12.05. 07:25
Szepessy Zsolt, Monok korábbi polgármestere új kártyaötlettel állt elő: szabadalmaztatta az áfakártyát, amellyel az összes kereső állampolgár pluszpénzhez juthat, ha segíti a gazdaság kifehérítését. Szepessy az előző ciklus idején híresült el, amikor az általa vezetett településen bevezette a szociális kártya használatát. Szerinte azóta a kormány lenyúlta az akkori elgondolásait, ezért most levédette a terveket.
 szepessy
Szepessy Zsolt a szabadalommal

Az általános forgalmi adó (áfa) magyarországi bevezetése óta eltelt hosszú idő világosan megmutatta, hogy milyen nehéz állami feladat az áfa bevallásának, megfizetésének és visszaigénylésének ellenőrzése. Sok csalási ügyet meg lehetne spórolni, az állam bevételeit pedig jelentősen lehetne növelni egy kártyarendszer bevezetésével – állítja Szepessy Zsolt.

Monok volt polgármestere szerint sokan próbálkoztak már a hazai gazdaság adómoráljának javításával, de az eddigi javaslatok nem járhattak átütő sikerrel, mert a fogyasztókat egyik esetben sem tették érdekeltté abban, hogy támogassák a kereskedelem szabálykövetőbb működését. Az ő pontgyűjtő rendszere viszont éppen ezt tenné.

Szepessy az Indexnek elmondta, hogy levédette a saját maga által áfakártyának nevezett ötletét. Ennek az lenne a lényege, hogy minden magyar állampolgár kap egy, a bankkártyák működési elvén alapuló áfakártyát, melyre minden vásárlás vagy szolgáltatás igénybevétele után felkerülne az áfa összege. A vásárló elektronikus úton rögtön visszaigazolást is kapna az általa megfizetett áfa jóváírásáról.

Az állampolgárokat az tenné érdekeltté, hogy minden vásárláskor kérjenek számlát, hogy a kártyán egy év alatt összegyűlő áfa összegéből – az adózott jövedelmüktől függő – meghatározott százalékot visszakapnának. Az elgondolás szerint az áfa-visszatérítés százalékos mértéke az adózott havi jövedelem után 0–200 000 forint között 30 százalék, 200–500 000-ig 10 százalék 500 000 felett pedig 5 százalék lenne.

Szepessy szerint kártyája nemcsak az adómorál javítását szolgálhatná, hanem a kereskedők számára is biztos forgalmat generálna, mivel Mikulás-nap körül osztanák ki, és éppen karácsony előtt, csak a hazai üzletekben lehetne levásárolni a kártyán elkölthető összegként megjelenő áfajutalékot.

Az áfakártyának három nyertese is lenne – jelentette ki Szepessy, mert szerinte az állampolgárok mellett az adóbevételek növekedésével, illetve a büntető eljárások számának csökkenésével nyer rajta az állam, és nyernek rajta a vállalkozók is. Egyedül az adóval trükközők járnának rosszul. Szepessy szabadalmi oltalom alá helyeztette az áfakártyát, mert szerinte korábbi ötleteit, a Monokon bevezetett szociális kártyát, illetve a közmunkaprogramot kisebb módosításokkal azóta országszerte bevezették.

Monokon 2009 őszén döntött az akkor még Szepessy Zsolt által vezette önkormányzat a szociális kártya bevezetéséről: erre utalták volna a segélyeket, s a rajta lévő összeget csak meghatározott termékekre, a helyben kijelölt boltokban költhették volna el a rászorulók. A segélyek átutalásának feltétele volt, hogy az érintettek rendben tartsák a portájukat, és haszonnövényeket termesszenek. A kártyából akkor országos botrány lett, de valójában sosem működött.

A 2010-es önkormányzati választáson leváltották a városvezetőt, az új fideszes polgármester pedig egyik első intézkedésével visszavonta a rendeletet.

Szepessy most újra politikai pályára készül. A 2014-es választásnak az Összefogás Párt élén vág neki. A párt mind a 106 választási körzetben indítana képviselőjelöltet.