no

Rogán visszaszólt a bíráknak

2013.12.05. 18:03 Módosítva: 2013.12.05. 18:40

„Magyarország egy szabad ország, ahol mindenkinek szabadon lehet bármiről véleménye, még a bíróságokról is" – írta Facebook-oldalán Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. „Az első Rezešová-ítélet után nem csak nekem, hanem nagyon sokaknak az volt az érzése, hogy azért részesült más elbánásban, mert a családja gazdag. Ez a valódi probléma, amivel szerintem a bírósági vezetőknek foglalkozniuk kellene."

Rogán több bírósági vezető nyilatkozatára reagálhatott. Darák Péter, a Kúria elnöke délelőtt azt mondta, fel kell lépni minden olyan nyilatkozattal szemben, amely alkalmas arra, hogy az eljárások befolyásolásának látszatát keltse. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a harmadik hatalmi ágnak megfelelő ellensúlyt kell képeznie a törvényhozással és a végrehajtó hatalommal szemben, továbbá a bíráknak a tudás, a tisztesség és a pártatlanság mellett bátorsággal és méltósággal is kell rendelkezniük, hogy szembenézhessenek a munkájukat ért támadásokkal, méltatlan megjegyzésekkel.

A fenti nyilatkozatok bár nem nevesítik, de valószínűleg Rogán Antal keddi akciójára utalnak, mellyel a négy halálos áldozatot követelő balesetben vétkes Eva Rezešová házi őrizete ellen tiltakozott, és felszólította a parlament alkotmányjogi bizottságának elnökét és az igazságügy-minisztert, hogy vizsgálják ki a házi őrizet indokoltságát, és ha kell, a törvények szigorításával előzzék meg, hogy „még egyszer ilyen felháborító eset″ előforduljon.

Rogán videoüzenete ellen a Magyar Bírói Egyesület is tiltakozott. Közleményük szerint a megfogalmazott nyilatkozat alkalmas arra, hogy a folyamatban lévő eljárás befolyásolásának a látszatát keltse.

Navracsics szerint az igazságszolgáltatás csak korrigált

Navracsics Tibor szerint a magyar igazságszolgáltatás korrigálta a hibáját. A miniszter egy sajtótájékoztatón kiállt Rogán Antal mellett, és közölte: a házi őrizetről szóló elsőfokú döntéssel szemben az ügyészség fellebbezéssel élt, amely után "a magyar igazságszolgáltatás korrigálta hibáját".

Navracsis szerint ezért is fontos, hogy többszintű bírósági intézményrendszerünk van, hogy az igazságszolgáltatásban résztvevő felek különböző érdekeket jelenítenek meg.

Arra a kérdésre, lesz-e ezzel kapcsolatos törvénymódosítás, azt mondta, ha a frakció készít ilyet, azt meg tudják vitatni.