Másodfokú figyelmeztetés van a szél miatt

2013.12.06. 07:35 Módosítva: 2013.12.06. 10:31

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, valamint Fejér és Pest megye több járásában és Budapesten is a viharos szél miatt.

A legerősebb széllökések általában 60-85 km/h között alakulnak, de Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyében és esetleg Fejér megye északi részén, szombaton a Dunántúl északkeleti részén és Pest megyében 85-90 km/h fölötti lökés is lehet.

Emellett az ország jelentős részén citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben, ami azt jelenti, hogy azokon a területeken is előfordulhatnak óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések. A péntek éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint az ország egész területén viharossá fokozódhat a szél.

Az Útinform kora reggeli összesítése alapján az északi és a keleti országrészben hajnalban folyamatosan, változó intenzitással havazott. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezeken a vidékeken az úgynevezett „II-es készültségi fokozatban” dolgozott. Több mint 250 munkagép és 640 ember takarította a havat.

Az autópályákon és a főutakon nem okoz fennakadást a havazás, de téliesebb útviszonyokra kell felkészülni Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagy részén. Salgótarján, Hajdúszoboszló, Debrecen, Polgári, Nyírbátor és Mátészalka térségében havas vagy hókásás szakaszok is előfordulnak, főleg a mellékúthálózaton.

Az OMSZ prognózisa alapján Budapesten pénteken az esti órákban ismételten csapadék, havas eső, hózápor, netán kisebb havazás várható, ezért az FKF Zrt. fenntartja a hármas készültségi fokozatot, hogy szükség esetén azonnal el tudják kezdeni az utak síkosságmentesítését.

Önöknél is havazik? Küldjön képet erre a címre!