Késnek Pintér traffipaxai

2013.12.06. 11:02

A Népszabadság rendőrségi értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy határidőre már biztosan nem érkezik meg az a félezer korszerű automata sebességmérő, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter már 2014 márciusától szeretett volna az utakon látni.

A lap által citált források szerint a gyorsforgalmi utakra tervezett 365 fix telepítésű és 160 mobil sebességmérőre kiírt közbeszerzési pályázatot még le sem folytatták, ezért most kényszerűen meg kell meghosszabbítani a jelenleg is használt ötszáz sebességmérő bérletét. A fix traffipaxok rendszerbe állítására így csak 2015. tavaszi határidővel kerülhet sor.

A projektre kiszemelt nagy felbontású kamerák elvileg nemcsak sebességmérésre, hanem a leállósáv szabálytalan használatától a záróvonalon történő előzésen át egészen a be nem kapcsolt biztonsági övig számos szabálysértést képesek kiszűrni.

A szakértők által „csillagháborús tervként” emlegetett fejlesztésre elvileg 12 milliárd forint áll rendelkezésre, a konkrét kiadásokat nagyban befolyásolja az, hogy milyen mélységben akarja a rendőrség ellenőrizni a közlekedőket. A közutak betraffipaxozását a Belügyminisztérium azzal magyarázta, hogy statisztikák szerint idén az év első öt hónapja alatt 5183 személyi sérülésessel járó közlekedési baleset történt, ezeknek 30,8 százalékát okozta gyorshajtás.