Tárki: A Jobbik inkább a férfiak pártja

2013.12.06. 13:32
A Tárki felmérése szerint nagyobb a szavazási hajlandóságuk a férfiaknak, mint a nőknek. A két nem választási magatartását vizsgáló elemzés szerint az elmúlt egy évben a férfiak a nőknél mindvégig jobban hajlottak arra, hogy biztosan elmennek szavazni. Szerintük ez a Jobbiknak kedvezhet.

A 2012 novembere és 2013 októbere között végzett tizenegy adatfelvétel elemzéséből kiderült, hogy 2012 és 2013 fordulója után a férfiak szavazási hajlandósága megnőtt, és azóta sem változott, ismerteti az MTI az intézet legfontosabb megállapításait.

A Tárki négy párt esetében vizsgálta a szimpatizánsok táborának alakulását a férfiak és a nők körében az elmúlt tizenkét hónapban.

A Jobbik a teljes időszakban inkább a „férfiak pártja”, és ez a jelleg átmenetileg felerősödött a 2013 februárja és áprilisa közötti időszakban. A Fidesz-KDNP szimpatizánsainak táborában szembeötlő a változás: az első, még inkább férfias időszakhoz képest hamar túlsúlyba kerültek a női támogatók.

Ezzel ellentétes pályát futott be az MSZP: szimpatizánsaik körében a férfiak aránya növekedett a nőkéhez képest. Az Együtt-PM esetében csak az utolsó időszakban erősödött fel a nemek közötti különbség, mégpedig a nők javára.

A Jobbik szimpatizánsai körében minden korcsoportban több a férfi, mint a nő, és ez különösen igaz a 23–42, illetve a 48–62 év közöttiekre.

A Fidesz-KDNP és az MSZP esetében a nemek közötti eltérés korcsoportonként változó, de míg az MSZP-szimpatizánsok körében ennek mértéke viszonylag kicsi, addig a Fidesz-KDNP esetében az ingadozás mértéke igen nagy. A nők Fidesz-KDNP iránti szimpátiája leginkább a 28–32 és a 58–62 évesek, a férfiaké a 43-47 évesek körében erős.