A jeladós Zagyva átrepült az Egyenlítőn

2013.12.08. 16:22

Átrepülte az Egyenlítőt, és most Kenya déli részén van a Zagyva nevű fehér gólya. A madarat a nógrádi Nemtiben látták el jeladóval, még 2012 augusztusában – írja az MTI.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinátora, Papp Ferenc elmondta, hogy a magyar madárgyűrűzés első jelentős sikere is a fehér gólyákhoz kötődik. 1908-ban egy Dél-Afrikában megkerült madár bizonyította be, hogy hol lehet az állatok vándorútjának végállomása.

Papp azt is elmondta, hogy az elmúlt száz évben a vonulási útvonalról is szereztek információkat, de csak mostanra tudták elérni, hogy részletes órákra lebontott adatokat szerezzenek erről.

A GPS-GSM alapú jeladó adatai szerint Zagyva szokatlan útvonalat járt be 2012 augusztusa óta.

  • A vonulás kezdetén tavaly a romániai Kazán-szorosban – a többi gólyával ellentétben – nem délkelet, hanem dél felé vette az irányt.
  • Ezután Szerbián és Macedónián keresztül Görögországba érkezett, ahol két hónapig lődörgött.
  • Utána – a nagytestű madaraktól szokatlan módon – 250 kilométert repült az Égei-tenger felett, hogy eljusson Törökországba. Itt egy évet töltött.

Zagyva az afrikai telelőhelyre nem vonult tovább, és tavasszal nem tért haza. Papp szerint ez fiatal madarak esetében nem szokatlan.

Idén ősszel, ahogy a térképen is látható, Zagyva már együtt vonult a többi fehér gólyával.

  • A Közel-Kelet földközi-tengeri partvidékét követve eljutott Egyiptomba.
  • Innen tovább repült a Nílus-völgy felett Szudánba, majd Csád keleti részére.
  • Dél-Szudánon át Etiópiába repült, ahol délre fordult, hogy eljusson Kenyába.

Zagyva december 7-én lépte át az Egyenlítőt. A jeladója adatai szerint naponta 300 kilométert tesz meg; Papp szerint lehet, hogy Dél-Afrikáig is eljuthat.