Két és fél év börtön a rendőrt falnak nyomó volt fideszesnek

2013.12.09. 19:53

Két és fél év börtönre ítélte az elsőfokú bíróság azt a volt kaposvári fideszest, aki a vád szerint szándékosan ellenszegült egy rendőri intézkedésnek és kocsijával a garázsajtónak szorította az intézkedő rendőrt. Kovács József 2010-ig a Fidesz képviselője volt a kaposvári közgyűlésben, de jelenleg is ő az önkormányzat városi cégeit tömörítő Kapos Holding koordinációs igazgatója.

Kovácsot 2012 márciusában a rendőrök igazoltatni akarták, mert tudták, hogy az autóját érvényes jogosítvány nélküli vezeti. A városi vezetőnek egy hónappal az eset előtt ugyanis már volt egy problémás rendőrségi ügye. Akkor ittas vezetés miatt vonták be a jogosítványát, de Kovács - legalábbis az intézkedő rendőr, Gálosi Szabolcs és a Sonline szerint - fenyegetőzni kezdett: "azt mondta, tönkretesz, amiért intézkedni mertem vele szemben. Személyes jóbarátjaként hivatkozott Pintér Sándor belügyminiszterre, s megígérte, kirúgat a rendőrségtől, s azt mondta, ne gondoljam, hogy neki bántódása eshet, csak nekem lesz bajom az esetből".

A második alkalommal a bevont jogosítványú Kovácsot vezetés közben ugyanez a rendőr ismerte fel, ezért meg akarta állítani. Ő nem akart megállni a szirénázó rendőrkocsinak, hazavezetett, és be akart hajtani a saját garázsába. Az autó elé ugró rendőrt nekinyomta a garázsajtónak, Gálosi nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Kovács József az intézkedés közben felhívott egy rendőri vezetőt, akitől parancsnokot "rendelt" a helyszínre.

Minderről a rendőrkocsiból videófelvétel készült, ennek ellenére a nyomozó ügyészség a feljelentés után kétszer is úgy döntött, hogy bizonyítottság hiányában megszüntetik a nyomozást. Az eset után ráadásul az intézkedő rendőrt a kaposvári kapitány kivette az utcai szolgálatból, Gálosi szerint büntetésből osztották be sebességellenőrzésre. Az egykori kaposvári rendőr ezek után leszerelt és elhagyta az országot, de hivatali visszaélés miatt még feljelentette a rendőri vezetőket is.

A végül mégis megindított bírósági eljárásban Kovács szakszerűtlenséggel vádolta a rendőröket, és provokációnak nevezte a vele szembeni intézkedést. A videófelvétel alapján a bíróság azonban egyértelműnek és megalapozottnak találta az ügyészség állítását, amelyet szakértői vélemények is megerősítettek. A rendőrkapitányi vizsgálat is azt állapította meg, hogy az igazoltatáskor megsérült rendőr jogszerűen intézkedett.

Az első fokú, nem jogerős ítéletben Kovács Józsefet hivatalos személy elleni erőszak és könnyű testi sértés miatt ítélték két és fél évre, emellett a közügyektől és a járművezetéstől is eltiltották három évre. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A kaposvári önkormányzat cégeit tömörítő Kapos Holding egyelőre nem reagált érdemben az ítéletre, szóvivőjük az az MTI-nek annyit mondott, hogy megvárják a jogerős bírósági határozatot, és majd ismeretében döntenek a továbbiakról.