Már megint a kismamák és az öreg művészek jártak jól

2013.12.09. 22:25

Az Országgyűlés számos kisebb-nagyobb ügyben hozott döntést kedd este. Hogy kinek állt ez érdekében? Az MMA-nak, az idős Kossuth-díjasoknak, a kismamáknak, a megváltozott munkaképességűeknek, azoknak, akik azt mondják, hogy ellopták a személyijüket, a vízórát egyelőre fel nem szerelőknek, a híres halottaknak és a pannonhalmi főapátnak.

Az elfogadott törvények alapján:

  • A Nemzet Sportolója és a Nemzet Színésze után lesz Nemzet Művésze díj is. Egy időben hetven díjazott lesz, 65 év feletti Kossuth-díjasok kaphatják, hogy kik, arról közvetve az MMA fog dönteni. Jelentős anyagi tétje is van a díjnak: a kitüntetettek mostani árfolyamon havi 655500 Ft havi életjáradékot kapnak majd, a díj „érdemtelenség miatt visszavonható”.
  • A most elfogadott „Gyed Extra” törvénycsomaggal a gyermekvállalást szeretnék ösztönözni. Több szabály megváltozik: jövő évtől a gyes és a gyed folyósítása mellett is vállalható munka a gyermek egyéves kora után, nappali tagozatos hallgatóknak és a friss diplomásoknak is jár majd gyed bizonyos feltételek mellett, a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztatók pedig újabb adókedvezményt kapnak.
  • Könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek. Ezentúl csak akkor válik valaki jogosulatlanná a rokkantsági ellátásra, ha munkajövedelme három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér másfélszeresét, vagyis a jövőben egyszeri jutalmak miatt nem fog megszűnni a jogosultság.
  • 2015 végéig kell vízórát felszerelni a ma még mérő nélküli, átalánydíjas fogyasztóknál is - idáig úgy volt, hogy ezt már idén év végéi g meg kell tenni. Ha a fő- és a mellékvízmérő más mennyiséget mutat, akkor a különbözetet a főmérő tulajdonosa fizeti meg. A szociálisan rászoruló a vízdíjat részletekben is fizetheti.
  • Csökken a kormányablakokban az ügyintézési idő, a jelenleginél több ügyet is el lehet majd intézni, és ingyenes lesz a bűncselekmény miatt elvesztett vagy megrongálódott okmányok pótlása. Az ingatlan-nyilvántartási törvény módosítása értelmében a hiteles tulajdonilap-másolat és térképmásolat kiadására is lehetőség lesz a kormányablakban.
  • Közjegyzői közreműködés nélkül lehet bejegyezni az ingójelzálog-jogot.
  • Nemzeti emlékhely lesz a Fiumei úti temető és a Pannonhalmi Bencés Főapátság. Létrehozzák a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottságot, a házelnök, vagyis Kövér László vezette testület őrködik majd az emlékhelyek történelmi és műemléki megjelenése felett.
  • Ezentúl az ombudsman is kezdeményezhet alkotmányértelmezést az Alkotmánybíróságnál. A fideszes Gulyás Gergely javaslatát az Országgyűlés elfogadta.