Március 2-án lesz megismételt választás Fóton

2013.12.09. 16:35
Március 2-án lesz a megismételt időközi polgármester- és képviselőválasztás Fóton, az ajánlószelvényeket január 16-ától lehet gyűjteni - tájékoztatta a helyi választási bizottság hétfői döntéséről Persa Ernő, a testület elnöke az MTI-t.

A Pest megyei városban november 24-én tartott szavazást és a teljes választási eljárást azért kell megismételni, mert a Budapest Környéki Törvényszék a területi választási bizottság határozatát egy magánszemély fellebbezése nyomán felülbírálva kimondta: novemberben kampánycsendsértés történt.

Annus Krisztina a helyi választási bizottság (hvb) képviselője a döntés után azt mondta, a hvb a bírósági végzés tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy "mindent elölről kell kezdeni".

A 19 ezer lakosú Fóton a korábbi polgármester, aki az 1-es számú egyéni választókerület képviselői teendőit is ellátta, a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberi lemondása miatt tartottak időközi polgármester- és képviselőválasztást november 24-én.

A 29,1 százalékos részvétel mellett lezajlott voksoláson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116 szavazatot (25 százalék), így a nem hivatalos végeredmény szerint ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás nem jogerős eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

A voksolás tisztaságát megkérdőjelezve több mint egy tucat panasz, kifogás érkezett a hvb-hez, ezek közül egy eset, a választók szervezett szállításának gyanúja miatt tett feljelentést a testület, valamint a Jobbik a járási ügyészségen.

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy még egy feljelentés érkezett egy magánszemélytől, aki láncszavazásra hivatkozott. A főügyészség a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt mindkét ügyben nyomozást rendelt el, amelyet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat le - tette hozzá a szóvivő.