Visszavennék az állami cégvezetők jutalmait

2013.12.11. 11:46

A kormány visszafizettetné az állami vállalatok vezetőivel az idén felvett jutalmak kétmillió forint feletti részét. A szerdai kormányülésen ezért felkérték Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, hogy szólítsa fel erre az állami cégek vezetőit. A cégvezetőknek "a jogi helyzettől függetlenül" vissza kellene fizetni a pénzt, közölte a Kormányzati Információs Központ.

A kabinet rendkívüli jelentést kért a közigazgatásban és az állami vállalatoknál idén kifizetett jutalmakról és prémiumokról. A jelentés alapján az egyértelmű, hogy a közigazgatásban a jogszabály alapján járó egyéb juttatásokon kívül más kifizetés nem történt - közölte a Kormányzati Információs központ.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülésre kért soron kívüli jelentést Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztertől és Navracsics Tibortól a kifizetett jutalmakról és prémiumokról, közölte kedden a kormányszóvivő. A szerdai kormányülésen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter arról száőmolt be, hogy 2013-ban nem fizettek jutalmat a közigazgatásban. 

A Blikk hétfőn írt arról, hogy havi fizetésük kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője. A legtöbbet, 19,2 millió forintot Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója kapta.

A Fidesz politikusai hétfőn, majd kedden is jelezték, hogy nem helyeslik a milliós jutalmakat. Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója azt mondta: szerinte az érintetteknek eleve fel sem kellene venniük a prémiumot. Ha pedig már felvették, fordítsák jótékony célra.

A jutalmakat az ellenzék is kifogásolta. Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja közölte, pártja azt várja, a Fidesz szerezze vissza az állami cégek vezetőitől a milliós prémiumokat.