Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kuruc-botrány: Deutsch 72 órát adott az ügyészségnek

2013.12.11. 16:50
A Kuruc.infónak óriásplakát-felületet biztosító cég egy meg nem nevezett reklámügynökségre mutogatva hárít, miközben Deutsch Tamás 72 órás ultimátumot adott az ügyészségnek, hogy számolja fel a "tőről metszett náci szenny(hon)lapot".

"A Kuruc.info egy tőről metszett náci szenny(hon)lap. A létezése nettó gyalázat" - írja Facebook-oldalán Deutsch Tamás. A fideszes EP-képviselő 72 órás ultimátumot adott az ügyészségnek arra, hogy "törvényes kötelezettségének végre eleget téve egyszer és mindenkorra felszámolja ezt a gennyláda náci hírportált". Deutsch szerint a Kuruc.info a törvények betartására hivatott intézmények "teljes töketlensége" miatt tevékenykedik háborítatlanul.

"Az elmúlt napokban például mosolyogva óriásplakát helyet béreltek maguknak, óriásplakátot nyomtattak, majd kihelyezték azt a kibérelt helyre és gondolom még áfás számlát is kértek a szolgáltatásokért, mert így van ez rendjén. Zavartalanul élik egy náci hírportál dolgos hétköznapjait. Munkaidőn túl pedig szorgalmasan újságírókat illetve általuk zsidónak, cigánynak, buzinak, stb. minősített embereket fenyegetnek, szóval kedvenc szabadidős náci szenvedélyüknek hódolnak" - írja. "Nincs melléduma, nincs egyfelől-másfelől! Tessenek az ügyészségnél azonnal a két hátsó lábukra állni, mert kezemben a kréta és indulok a Legfőbb Ügyészség épületéhez ugróiskolát rajzolni" - áll az üzenetében.

Az ügyészség közleményben utasította vissza Deutsch Tamás ultimátumát. Azt írják, általában nem szoktak képviselők közéleti megnyilvánulásaira reagálni, de ez egy durva kirohanás volt, valótlan állításokkal. Az ügyészség több eljárást is indított a portál ellen, köztük M. Balázs ellen, aki a vádhatóság szerint főszerkesztőként rágalmazást követett el. Ráadásul annak ellenére tudtak vádat emelni, hogy az Egyesült Államok még 2007 őszén elutasította a portál szerverének lefoglalását az amerikai alkotmány első kiegészítésére, a sajtószabadságra hivatkozva.

Az ügy előzménye, hogy az Index kedden megírta: Budapest egyik frekventált helyén ki van téve a Kuruc.info óriásplakátja. A cikken dolgozó kollégánk levélben kereste fel a Hungaroplakát céget, amely a felületet biztosítja, ám a cégnek írt levele (a telefonszámával együtt) a Kuruc.infónál landolt. Kollégánkat azóta telefonon zaklatják, fenyegetik, de ez nem újdonság, hasonló eszközökkel rendszeresen él a nyíltan rasszista portál. 

Bár a Hungaroplakát kedden jelezte, eltávolíttatja az óriásplakátot, ugyanakkor nem adott választ arra a kérdésünkre, ki volt a megrendelő, és az állítólagos reklámügynökség nevét sem árulta el. 

A Kuruc.info hosszú évek óta működik úgy, hogy noha sorozatos törvénysértéseket követ el (személyes adatokkal visszaél, rágalmaz, uszít), a sértettek tehetetlenek, mivel a mai napig nem tudni, kik az oldal készítői.

Ugyan folyamatban van egy büntetőper M. Balázs ellen, aki az ügyészség szerint 2006 környékén a lap főszerkesztője volt, de ebben az ügyben is meglehetősen gyenge lábakon áll a bizonyítás. A november 28-ai tárgyalásra például éppen a most megfenyegetett kollégánkat idézték be tanúként az ügyészség kérésére. Tanúvallomásában azt mondta, nem tudja, hogy M. Balázs szerkesztette volna az oldalt 2006 környékén, de az tény, hogy akkor egy ugyanilyen nevű ember írt neki a Kuruc.infótól. (A levelet a nyomozás során találhatták meg M. Balázs számítógépén.) Kollégánk vallomásában elmondta: bár informátoroktól hallott konkrét neveket arra vonatkozóan, kik szerkeszthetik jelenleg is az oldalt, de bizonyítani nem tudja, szerinte ez amúgy sem az ő, hanem a hatóságok dolga lenne, nekik vannak meg erre az eszközeik. Ugyanebben a büntetőperben Polgár "Tomcat" Tamást is kihallgatták. 

Mindenesetre ha kiderülne, kivel szerződött a Hungaroplakát által meg nem nevezett reklámügynökség, akár közelebb is lehetne jutni a Kuruc.info készítőihez. Kollégánk egyébként feljelentést tesz az ügyben.