Ügyészségi vizsgálat indult az Új Magyar Gárda ellen

2013.12.11. 16:29

Ügyészségi vizsgálat indult az idén több rendezvényt is szervező Új Magyar Gárda Mozgalom ellen, amely a rendőrség gyanúja szerint lényegében azonos a feloszlatott Magyar Gárdával, adta hírül  a Roma Sajtóközpont. A rendezvényeken több jobbikos parlamenti képviselő, többek között Vona Gábor pártelnök is megjelent, emiatt bűnsegédként az ő felelősségük is felmerült.

Az Új Magyar Gárda Mozgalom idén Solton új főkapitányt választott, míg Akasztón és Budapesten a Hősök terén gárdistaavatást tartott. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint megpróbálták betiltani az előre bejelentett rendezvényeket, de a bíróság utólag mindig engedélyezte azokat.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) az egyesülési joggal való visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést még a márciusban tartott solti tisztújítás után. A Központi Nyomozó Főügyészség előbb elutasította, majd a NEKI panasza  után az ügyet a solti esetre hivatkozva illetékességből a Kalocsai Rendőrkapitánysághoz irányította át.

A rendőrség nyomozása megállapította, hogy az Új Magyar Gárda Mozgalom lényegében azonos az öt éve feloszlatott Magyar Gárdával, hiszen – fogalmaz a határozat – a feloszlatott és az új szervezet lényege, gondolatvilága azonos megítélés alá eshet, valamint erre utal a hasonló külsőség és a katonai hierarchiára utaló szervezeti felépítés.

A vizsgálaton kiderült, hogy mind a márciusi solti, mind az augusztusi akasztói rendezvényen több országgyűlési képviselő is jelen volt. A rendőrségi határozat szerint emiatt felmerülhet a „közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személyek bűnsegédi felelőssége”, ezért az ügyet illetékességből az ügyészséghez irányították vissza.

Az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészségen a vizsgálatra való tekintettel egyelőre nem árultak el részleteket a Roma Sajtóközpontnak.