18,9 millió a hajléktalanok vegzálására

2013.12.12. 10:30

A szerdai Magyar Közlönyben kihirdettek egy kormányhatározatot, amely arról rendelkezik, hogy átcsoportosítanak pénzt "az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése szabálysértéssel összefüggő feladatok ellátására". Az Orbán Viktor szignálta határozatban egészen pontosan 18,9 millió forint tartós átcsoportosításáról van szó.

A pénzt a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésekre félretett keretéből különítik el, és a kormányhivatalok javára írják át a költségvetésben. Ha marad belőle, azt a kormányhatározat szerint vissza kell téríteni. Az elszámolás határideje december 31., felelőse a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Szeptember 30-án fogadta el a szabálysértési törvény módosítását a parlament, és ezzel lényegében szabálysértéssé nyilvánították a hajléktalanságot. A Fővárosi Közgyűlés november 14-én megszavazta azt a rendeletet, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást bizonyos közterületeken. A múlt héten hatályba is lépett.

Az új szabályok szerint ha valaki mégis tiltott helyen életvitelszerűen az utcán él, a rendőrök felszólítják, hogy ne tegye. Szabálysértőnek az számít, aki a felszólítás ellenére is marad. Ekkor először közmunkára kötelezhető, ha ennek nem tesz eleget, pénzbírságot kell fizetnie, és ha hat hónap alatt többször is szabálysértésen kapják, akkor elzárással is büntethető.