Szennyvíziszap bűzölög Gyömrőn

2013.12.12. 12:14

Gondatlan hulladékelhelyezés és környezetkárosítás gyanújával feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen Szabó Rebeka, az Együtt–PM politikusa a Pest megyei Gyömrő külterületén elhelyezett szennyvíziszap miatt – közölte az MTI.

A független képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a településen és az azt övező földeken elhelyezett szennyvíziszap miatt állandóan bűz terjeng, ami levegőszennyezésnek minősül.

Hangsúlyozta, hogy a szennyvíziszapot – ha nem szennyezett nehézfémekkel – talajjavítási céllal rendszeresen használják a szántóföldeken, a mostani esetben viszont az anyag előkezelése nem volt szakszerű és a szétterítés után azt nem forgatták be a talajba.

Hozzátette, úgy tudják, hogy sokszor olyan belvizes területekre is kihelyezték az iszapot, ahol az már károsíthatja a talajvizet.

Szabó Rebeka a lehetséges okokat elemezve azt mondta, a kormány több milliárd forintos veszteséget okozott a víziközmű-cégeknek, amivel „arra ösztönzi őket”, hogy költségcsökkentő intézkedéseket hajtsanak végre. Emiatt viszont előfordulhat, hogy a szennyvíziszapot sokszor nem kezelik megfelelően – tette hozzá.

Szerinte a Fidesz az ország egész területén leépítette a környezetvédelmi hatóságokat, így azoknak nincs megfelelő kapacitásuk az ellenőrzésekre.