Nyitva hagyott ajtón szökött ki a sírva motorozó kétéves

2013.12.13. 12:05
A kecskeméti bölcsőde kallantyús kapuját a kisfiú egyedül nem nyithatta ki. Az illetékes főigazgató szerint a körülmények szerencsétlen összejátszása állt a háttérben: egy biciklilopás miatt nagy volt a jövés-menés a szökés délelőttjén a bölcsődében, ekkor hagyhatta nyitva egy felnőtt véletlenül a kaput. Folyik a vizsgálat, a szülőktől elnézést kérnek.

Most is a bölcsődében, jól van az a kétéves kisfiú, aki december 11-én délelőtt magányosan, sírva kismotorozott a kecskeméti forgalomban, mondta el az Indexnek pénteken az Árpádvárosi Bölcsődét fenntartó önkormányzat illetékes szerve, a kecskeméti Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának vezetője, Kellermann Péter.

Az esetről a rendőrség számolt be még csütörtökön, őket egy járókelő riasztotta szerda délelőtt 10 óra 20 perckor, hogy a négysávos Petőfi Sándor utcán egy 2-3 éves, felügyelet nélküli kisfiú hajtott át háromkerekű kismotorral. A járőrök jöttek rá, honnan szökött meg: az Árpádvárosi Bölcsődéből. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség gyanújával indított eljárást.

A nyomozás mellett vizsgálat indult a bölcsődében is. Ez a vizsgálat Kellermann Péter szerint arra terjed ki, hogy megtettek-e minden óvintézkedést, hogy ez ne fordulhasson elő, hol történhetett a hiba, és mit kellene még megtenni a biztonság érdekében.

A bölcsőde udvarán belül szétválasztva játszanak a különböző csoportok, közöttük kisebb kapukon lehet átjárni. Ezeken a kicsi kapukon a gyerekek is át tudnak jutni, de így csak a csoportok között tudnak mozogni, az utcára nem juthatnak ki.

A bölcsőde külső kerítésén öt kapu van. Azért van ennyi, magyarázta a főigazgató, mert százötven gyerek jár a bölcsődébe, és reggel meg délután fél-egy óra alatt hozzák-viszik a szülők a többségüket. Szükség van tehát az ajtókra, hogy ne legyen torlódás.

Kellermann Péter azt mondta: mind az öt külső kapu kallantyúval záródik, amit gyerek nem tud kinyitni, csak felnőtt. Szerda délelőtt, amikor a motoros kisfiú kiszökött, egy felnőtt nyitva hagyta az egyik kaput.

Azt is sejtik, hogyan történhetett ez meg. A kisfiú szökése előtt mintegy húsz perccel valaki bejött a bölcsőde területére, és ellopott egy biciklit. A dolgozók kihívták a rendőrséget, nagy volt tehát a jövés-menés. Ebben az idősávban járnak ki-be szülők is, akik a beszoktatás alatt nem egész napra adják bölcsődébe a gyereküket.

A gyerekeket egyébként tízórai után egyesével öltöztetik, és viszik ki az udvarra. Mielőtt ez elkezdődne, a gondozónők körbejárnak, és ellenőrzik a kapukat. Valószínűleg az ellenőrzés után hagyta valaki nyitva az egyiket, mondta a főigazgató.

Neki az elmúlt 17 évre van rálátása, azt mondja: ez az első eset, hogy ilyen előfordult.

Kellermann Péter már felkért egy szakértőt, hogy vizsgálja meg egy jelzőrendszer kiépítésének a lehetőségét. Az elképzelés szerint a rendszer jelezne, ha valaki véletlenül nyitva hagyja az egyik kaput. A kapukon egyébként figyelmeztető tábla most is van, kiírták a szülőknek, hogy saját gyerekük érdekében ne felejtsék el bezárni a kaput.

A vizsgálat befejezésével meg fogják várni a rendőrségi nyomozás végét. A szülő egyébként nem óhajt feljelentést tenni, tette hozzá.

Kellermann azt mondta: ezúton is elnézést kérnek a kisfiú szüleitől, amiért ez előfordult. Szerinte a körülmények szerencsétlen összejátszása okozta a történteket. Saját hibájukat elismerik, és sajnálják.