80 ezer határon túli szavazó regisztrált

2013.12.14. 08:29

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) eddig csaknem 80 ezer regisztrációs kérelem érkezett a tavaszi országgyűlési választásra, a legtöbben Romániából és Szerbiából kérték felvételüket a választási névjegyzékbe - írja az MTI.

Az iroda honlapján található felsorolás szerint Romániából 35820, Szerbiából 16325, Németországból pedig 826 kérelem érkezett. (Szlovákia nem szerepel a listában.) A tavaszi országgyűlési választáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot - köztük a szavazólapot - hozzájuk. A regisztrációra augusztus 1-je óta van lehetőség, a választást megelőző 15. napig.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője elmondta, hogy kérelmek kevesebb mint tíz százalékánál adódik valamilyen probléma, ezek egy részét átvizsgálva az NVI végül elfogadta a regisztrációt. A kérelmek másik részét viszont elutasították formai hibák miatt, ilyen volt például, amikor nem jelölte meg a kérelmező, hová kéri a szavazási iratcsomagot, vagy a sajátja helyett az édesanyja születési idejét adta meg.

Érkezett körülbelül 150 olyan kérelem is, amelyet az NVI azért nem tudott elfogadni, mert arra jogosulatlan küldte be, vagyis olyan külföldön élő magyar állampolgár, akinek van magyarországi lakcíme. Ők levélben nem, csak személyesen szavazhatnak a magyarországi lakóhelyük szerint illetékes választókerületben.  • Hírek
  • Hírek