Stadler az Orbán családnak is tartozik

2013.12.14. 10:13

A bíróság a napokban megszüntette a börtönben ülő egykori vállalkozó, Stadler József 21 milliárdos adósságot felhalmozó cégét. A hitelezők között van Orbán Viktor édesapjának és öccsének kft.-je is - írja a Bors.

Stadler József vallomást tesz a vádlottak padján ülve az ellene és két társa ellen indított büntetőper első tárgyalási napján Kecskeméten (2011.)
Stadler József vallomást tesz a vádlottak padján ülve az ellene és két társa ellen indított büntetőper első tárgyalási napján Kecskeméten (2011.)
Fotó: Bugány János / MTI

A cikk szerint néhány nappal ezelőtt a Kecskeméti Törvényszék megszüntette a Stadler Kft.-t huszonegymilliárdos adóssága miatt. Stadler József még 1990-ben hozta létre cégét, ami többek között konzervkereskedelemben utazott, ötezer hazai boltot látott el termékekkel. Stadler leginkább mégis arról híresült el, hogy megépíttette a huszonötezres akasztói stadiont és felfuttatta a kiskőrösi Petőfi fociegyletet, ami Stadler FC néven NB I-es csapat lett.

Cége követte el az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb áfacsalását is, Stadler börtönbe is került. Most egy másik ügy miatt ül, Nagyfán. A céget 1997-ben felszámolás alá vonták, 2005-ben megállapították: már több mint tízmilliárddal tartozik a vállalkozás. Idén november 22-én pedig törölték a Stadler Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft.-t immár 21 milliárdos adóssággal. 

A Bors szerint a hitelezők között van a gánti székhelyű Dolomit Kőbányászati Kft. is. Ennek ügyvezetője Orbán Győző, Orbán Viktor kormányfő édesapja, de testvére, ifjabb Orbán Győző is a tisztségviselője. Nekik 534 621 forinttal tartozik a Stadler Kft. 

Stadler Józsefről szóló hosszabb cikkünket itt olvashatják