Egy ismert BKV-vezér nyomta fel Kiss Ernőt

2013.12.15. 10:10

A Blikk úgy tudja, hogy egy ismert, volt BKV-s és MVM-s vezér nyomta fel Kiss Ernő nyugalmazott főrendőrt, akit szerdán vettek őrizetbe.

A lap szerint a férfi ellen már egy éve folyik egy eljárás, de csak nemrégiben keverte gyanúba a volt dandártábornokot. A férfi azt állította az ügyészeknek, hogy csaknem félmilliárd forintnak megfelelő eurót adott át Kiss Ernőnek, hogy kapcsolatait felhasználva intézkedjen egy folyamatban lévő büntetőügyben. A sikkasztással vádolt cégvezér azután tett terhelő vallomást a főrendőrre, hogy az ügyében nem történt semmi.

A Blikk szerint bár Kiss tagadja, hogy kenőpénzt fogadott volna el, az ellene valló férfi viszont magára is terhelő vallomást tett, ezért indult eljárás a tábornok ellen. Kiss letartóztatásakor a rendőrök házkutatást tartottak a lakásán, de nem találtak jelentős összeget nála. A számláit most vizsgálják.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön ismerte el, hogy letartóztatták a volt dandártábornokot. Mint az Indexnek írták, Kiss Ernőt gyanúsítottként hallgatták ki "vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt". Kisst őrizetbe vették és előzetesbe helyezték 1 hónapra.

Mi a tényállás?

A hivatali befolyással üzérkedés azt jelenti, hogy valaki (ez esetben Kiss Ernő) azt mondja valakinek, hogy meg tud vesztegetni egy hivatalos személyt (a másik ember érdekében), de valójában nem tud, azaz nem is veszteget meg senkit. Ha megveszteget, akkor ugye már vesztegetés a vád. Tehát a gyanúsítás szerint Kiss nem vesztegetett meg senkit, de azt állította valakinek (vagy valakiknek), hogy az ő érdekében (érdekükben) meg tud vesztegetni egy hivatalos személyt. Ez pedig a befolyással üzérkedés minősített esete.