Civilek aggónak a képviselők vagyonbevallása miatt

2013.12.16. 12:57

Nem fog javulást hozni a vagyonbevallási rendszer egészében a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségek közelgő módosítása, véli a K-Monitor. A korrupcióellenes civilszervezet úgy véli, az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozat-tételére vonatkozó szabályozásban a módosítás után is rengeteg hiányosság lesz. A mostani módosítás ugyanis csupán arra tesz kísérletet, hogy egységesítse a többi, nyilvános vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett tisztségviselőre alkalmazott szabályozásokat.

A változtatási javaslat értelmében amennyiben a képviselők elmulasztják a vagyonnyilatkozat-tételt, felfüggeszthetik tisztségük gyakorlását és fizetésüket is. A K-Monitor szerint azonban a szabályozást erősen gyengíti, hogy ez csak akkor történik meg, ha a képviselő bizonyíthatóan szándékosan nem tesz vagyonnyilatkozatot, vagy hamis adatot közöl. Magyarán, ha csak pusztán elfelejti az adóbevallást beadni, annak semmi következménye nem lesz. Úgy vélik, "nem lenne meglepő, ha ezek után minden vagyonbevallását elmulasztó a szándékosságot letagadva a véletlenek furcsa összejátszására hivatkozna."

Ráadásul az Alkotmányügyi bizottság módosítási javaslata szerint nem is lenne lehetőség a felfüggesztésre, csak az összeférhetetlenség megállapítására, arra is csak a mentelmi bizottság javaslatára az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. Ezzel a törvény a kormánytöbbség kezébe helyezné, a nagyrészt általuk kinevezett tisztségviselők megregulázásának lehetőségét a vagyonnyilatkozatuk problémássága esetén. A K-Monitor szerint ez tovább rontana az elszámoltathatóságon.

A K-Monitor már korábban is kritizálta a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszert, mert az nem felel meg a teljesség, hitelesség és átláthatóság elveinek, és alapvető problémája, hogy nem alkalmaz hatékony szankciórendszert az adatok hibás vagy félrevezető közlése esetén. Ezen belül komoly visszaélésekre ad lehetőséget, hogy az országgyűlési képviselők esetében a hozzátartozók vagyonnyilatkozata továbbra sem nyilvános. Ezt egyébként 2010-ben még a Fidesz is kritizálta.

Az elmúlt tizenöt évben – a többnyire a sajtó által – kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárásokat kivétel nélkül megszüntette a bizottság. Következésképp a politikusoknak gyakorlatilag végtelen lehetősége van a vagyonnyilatkozataik manipulálására vagy elszabotálására – állítja a K-Monitor.

Bár gyanús ügyek eddig is voltak a képviselői vagyonnyilatkozatokban, büntetésre egy esetben sem került sor, sőt sokszor még a vizsgálatot sem vitték végig a hatóságok.