Magdolna
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Lázárnak tetszik a 75 százalékos különadó

2013.12.16. 18:53

 Vállalható kompromisszumnak nevezte a végkielégítések különadójának 75 százalékra történő csökkentését LázárJános, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A vidékfejlesztési miniszter által benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslat értelmében január elsejétől 75 százalékra csökkenhet a végkielégítések különadójának mértéke a mostani 98 százalékról a közszférában. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormány szokásához híven megint egy teljesen másról szóló törvény módosításba csempészte bele a Brüsszelben megbukott különadó új változatát, ezúttal az egyes törvények agrár- és környezetügyi módosításának keretében nyújtotta be az adócsökkentésről szóló javaslatot.

Egy 2010-ben hozott törvény értelmében az állami és önkormányzati vezetők, képviselők, a köztulajdonban álló cégek vezető tisztségviselői és felügyelőbizottságának tagjai a végkielégítésük kétmillió forint fölötti része után 98 százalékos különadót kell, hogy fizessenek.Az állami cégeknél foglalkoztatottak esetében a 3,5 millió forint fölötti részre vonatkozik a szabály.

Lázár édes gyermeke

Lázár János arra a kérdésre, hogy miért van szükség a különadó csökkentésére, az felelte: az ügyben jelenleg az Európai Bíróság előtt perek vannak folyamatban. "Vagy marad a 98 százalék és ezeket a pereket folyamatosan elveszítjük, vagy módosítunk ezen" - fogalmazott.

Megjegyezte azt is, hogy a 98 százalékos adót "édes gyermekének" is nevezhetné, mivel még frakcióvezetőként a "pofátlan végkielégítések" megadóztatását ő kezdeményezte az Országgyűlésben.

Közölte, hogy minden kormányülésen foglalkoznak a magyar kormányzati szerveket vagy szereplőket érintő, az Európai Unióban zajló eljárásokkal. Legutóbb áttekintették azt a helyzetet, hogy az EU-n belül Franciaországban legitimnek számít a 75 százalékos különadó, ezt az Európai Bíróság más eljárásban már elfogadta. Kijelentette: ha a magyar joggyakorlat nem tér át a maximum 75 százalékra, akkor annak mértéke nulla lenne, mert jelenlegi mértéke nem tartható meg. Ezt a módosítást az adóév kezdete miatt még az idén meg kell valósítani - mondta.

Most is visszaveszik a jutalmakat

Lázárnak ugyan nincs információja, hogy idén is visszafizetik-e az állami cégek vezetői az év végi prémiumukat, de "érdeklődéssel követi", hogy az év végéig az megtörténik-e. A kormánnyal együttműködésben gondolkodó állami vezetők nem tehetik meg, hogy nem fizetik vissza - mondta.

"Nekünk az a véleményünk, hogy ez a pénz nem jár, (....) így vagy visszafizetik, vagy a 75 százalékos különadót megfizetik. Hangsúlyozta, hogy állami vezetők körében, vagy minisztériumban dolgozó felsővezetők körében ilyen kifizetés nem volt, a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által végzett vizsgálat alapján. Állam tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál, vagy háttérintézményeknél történhetett ilyen kifizetés - vélekedett Lázár János.

Egy másik újságírói felvetésre, miszerint az Európai Bíróság ítéletének indokolásában az is szerepel, hogy a különadó magántulajdonhoz fűződő jogot sért, azt mondta: az elmúlt húsz évben a magyar kormányoknak nem volt erejük az állami vagyongazdálkodásban rendbe tegyék a prémium és bérrendszert. Meggyőződésük szerint 2014 után - bárki is nyeri el a választók bizalmát - át kell tekintenie az állami cégvezetők javadalmazását, és meg kell teremtenie a bérviszonyokban is a versenyképességet a versenyszektorral.