A békemenetesek is a Kúria ellen fordultak

2013.12.17. 11:00 Módosítva: 2013.12.18. 11:19
A CÖF-CÖKA szerint a Kúria a megbízatását a néptől kapta, ezért nem kedvezhettek volna csak a bankoknak.

Bírálja a Kúria döntését a devizahitelek ügyében a békemeneteket is szervező CÖF: az ombudsmanhoz fordulnak, hogy semmisítse meg a bíróság döntését. 

Érvelésük szerint a Kúria döntései figyelmen kívül hagyják

a közerkölcs íratlan szabályait, valamint az eladósodott polgárok jogos s.o.s. jelzéseit. A Kúria döntése szerintünk egyoldalú, indokolatlanul csak a bankoknak kedvez. A testület állásfoglalása alaposabb meggondolás után, az Alaptörvény és a Ptk. megfelelő értelmezésével akár ellenkező eredménye is juthatott volna. 

A Fidesz-közeli civilek az ombudmsanhoz fordulnak:

...feladatunknak tekintjük az Alaptörvény és a Ptk szabályaira, valamint a jogállamiságalapelveire hivatkozva felkérni az ombudsmant arra, hogy törvény adta lehetőségeit használva járjon el az Alkotmánybíróságnál a Kúria jogegységi döntéseinek megsemmisítése érdekében.

A CÖF-CÖKA közleménye szerint a független igazságszolgáltatás a megbízatását végső soron a néptől kapta, ezért nem lehet hagyni, hogy

a társadalom jelentős számú, de önhibáján kívül kisebbségi helyzetbe került, érdekérvényesítő képességét vesztett polgárait semmibe vegye.

A CÖF és a CÖKA idén augusztusban csalás miatt, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a devizaalapú hitelezés ügyében az ügyészségen. Hamarosan egy javaslattal is előállnak, hogy szerintük hogyan kellene megsegíteni az „új helyzetben" a devizahiteleseket.

Korábban azt írtuk, a CÖF-CÖKA az ombudsmantól kéri a döntés megsemmisítését, a szervezetek kérésére javítottuk a pontatlan megfogalmazást: a döntés megsemmisítésére természetesen az Alkotmánybíróságnak van hatásköre.