Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Fétisvideót forgattak egy mentőkocsiban

2013.12.17. 14:37

Megdöbbentő videókat kaptunk egy olvasónktól: az egyik felvételen az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) régebbi egyenruhájában, egy mentőkocsiban oxigénmaszkkal lélegeztetnek egy lihegő, teljesen meztelen nőt, a másikon pedig egy lakásban, szintén régi OMSZ-es egyenruhában és felszerelésekkel „újraélesztenek” egy másikat, akiről a folyamat során az összes ruháját levágják, így végül ő is teljesen meztelenül látható. A felvételeken magyarul beszélnek.

Az eredeti videókon sem az öntudatlan páciensek arca, sem a nemi szerveik nincsenek kitakarva, ami felveti a gyanút, hogy nem engedéllyel készültek. A felvételeket ezért megmutattuk egy mentős szakembernek is.

Szerinte a felvételek valószínűleg megrendezettek, mert „egy újraélesztés nem így néz ki, nem így viselkednek az emberek, és a beteg sem ilyen, ha visszajön”. A szakember ezekre a furcsaságokra mutatott rá:

  • a CPR-t (mellkasnyomkodás) nem hagyja abba az orvos, ha egyszer elkezdte;
  • ha gyógyszert adnak, akkor hangosan mondják, hogy ki, mit, mennyit és miért;
  • a defibrillátor lapátját soha nem dörzsölik össze, hanem a mellkasra kenik a kenőcsöt;
  • a mentőben ketten vannak, ami azt jelenti, hogy az egy olyan kocsi, amelyik nem adhat annyi gyógyszert, ami egy újraélesztéshez kell, ezért nem indulhatnának el a kórház felé, hanem meg kellene várniuk egy segélykocsit;
  • rossz helyre teszik az EKG tappancsokat és nem végeznek kontrollvizsgálatot;
  • a mentőkocsiban fekvő betegnél teljesen értelmetlen, hogy levetkőztetik, ha túladagolt lenne, akkor nem így nézne ki az EKG-ja, és nem adnának neki oxigént, ha már így is hiperventillál.

Mindezek fényében úgy tűnik, hogy a videók nem ismeretterjesztési vagy oktatási céllal készültek. Valószínűbb, hogy erotikus célokat szolgálnak: a hasonló újraélesztős fétisvideóknak jelentős online rajongótábora van.

A videókat az OMSZ-nek is elküldtük. Győrfi Pál, a mentők szóvivője elmondta, "a felvételeken az OMSZ-tól független, ismeretlen célból megrendezett jelenetekről van szó, hiszen a jármű, a felszerelések, a ruhadarabok eltérnek az OMSZ jelenlegi eszközeitől, egyenruháitól". A második videóban feltűnő mellényt viszont valóban használták régebben az OMSZ-nél, ezért a mentőszolgálat megfontolja a feljelentés lehetőségét is, mivel a videó csorbíthatja a mentőellátásba vetett bizalmat.

Győrfi azt is furcsának tartja, hogy a jelentekben kizárólag nők szerepelnek, mivel az OMSZ mentőegységek egy-egy mentőtiszt vagy orvos kivételével férfiakból állnak az alkalmazott technikák pedig többször szakszerűtlennek tűnnek. Győrfi hangsúlyozta, az OMSZ szabályzata szigorúan tiltja film vagy fénykép készítését a betegellátás során.

Az OMSZ egy mentőápolója a cikk megjelenése után levélben jelezte, hogy a videókon csak egy olyan táska látszódik, amely hasonlít az OMSZ-nél használtra, de a többi eszközt feltehetően interneten rendelték. "Régi német mentőkből származó eszközök – a videóban láthatóhoz hasonlóak is –, sőt egész mentőautók is vásárolhatók az interneten" – írta az ápoló.