Jövőre még nem lesz szociális temetés

2013.12.17. 13:09

A parlament 2015-re halasztotta a szociális temetés bevezetését, írja az MTI.

Szeptemberben úgy módosították a temetkezésről szóló törvényt, hogy 2014. január elsejétől az elhunytak hozzátartozói szociális temetést kérhetnek az önkormányzattól.

Szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról. A hozzátartozó vállalja, hogy ő vagy akit felkért, közreműködik az elhunyt temetésre való előkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében), a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetőn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben. Ha a haláleset kórházban történt, vagy az elhunytat felboncolták, az intézmény készíti elő a holttestet a temetésre.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be a fejlesztéspolitikával összefüggő törvények módosítását célzó javaslatát. Az indítvány egyik pontja indoklás nélkül 2015. január elsejére halasztja a szociális temetés bevezetését.

A törvényt az Országgyűlés kivételes sürgős eljárásban fogadta el.

Korábban az alapvető jogok biztosa is aggályokat látott.