Perelhetnek a tankönyvkiadók

2013.12.17. 06:13

Ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában fogadja el a parlament, akkor várhatóan számos kiadó indít kártérítési pert, írja a Magyar Nemzet. Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke szerint fontos és alapvető kérdéseket nem tisztáz a törvényjavaslat, többek között azt sem lehet tudni, hogy mi lesz a jövő tanévre elkészült könyvekkel.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk: hosszú ötletelés után az állam végül központosítja a tankönyvkiadást. Már jövőre elkezdik megtizedelni a tankönyvkínálatot. Évfolyamonként és tantárgyanként csak kétféle könyv közül lehet majd választani. 

<<A tankönyvpiac újraszabályozásáról itt olvashat bővebben.>>

Szarvas-Ballér Judit szerint az is probléma, hogy a tankönyvvé nyilvánítás eljárásának menetéről semmit nem tudni, mert azt egy későbbi rendeletben fogják részletezni. „Sok százmillió forintot dobnak ki az ablakon, ha az iskolák által az idei tanévre berendelt tartós tankönyvekre − amelyeket négy évig lehet használni − a következő tanévben mégse lesz szükség” − idézi a TVOT elnökét a Magyar Nemzet.

A Nyomda- és Papíripari Szövetség szerint a központosítás ellehetetleníti legalább 20-25, a tankönyvgyártásban nagy múlttal rendelkező nyomda működését, például a 450 éves Alföldi Nyomdáét.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint sérül a pedagógusok módszertani szabadsága, nem lesz az iskoláknak tényleges autonómiája, s nem mindegy, hogy egy szabolcsi faluban vagy a főváros II. kerületében milyen módszer és tankönyv alapján tanítják a gyerekeket.

Ez pedig Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság elnökének véleménye a kormány tervéről:

Pokorni rossznak tartja az új tankönyvtörvényt