Pokorni és Bencsik nemmel szavazott a tankönyvtörvényre

2013.12.17. 14:47 Módosítva: 2013.12.17. 16:32

A parlament keddi döntésével állami feladatként határozta meg a tankönyvellátást, írja az MTI.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnap benyújtott törvényjavaslatát kivételes sürgős tárgyalás után fogadták el 236 igen szavazattal, 73 nem ellenében és két tartózkodás mellett. Az előterjesztésre az összes ellenzéki frakció mellett két fideszes politikus, az oktatási bizottságot vezető Pokorni Zoltán és Bencsik János is nemet mondott.

Pokorni Zoltán hétfőn videósunk kérdésére rossznak nevezte a törvényt.

Pokorni rossznak tartja az új tankönyvtörvényt

A jogszabály értelmében az állam 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben biztosítja az ingyenes tankönyvellátást az elsőtől a nyolcadik évfolyamig.

A köznevelésben használható tankönyvekről tankönyvjegyzéket kell vezetni. Az iskolák fő szabály szerint évfolyamonként és tantárgyanként a tankönyvjegyzékben szereplő két tankönyvből választhatnak. A tankönyvválasztás a fenntartó egyetértéséhez kötött.

A parlament leszavazta az oktatási bizottság módosító javaslatait, köztük azt, amely lehetővé tette volna, hogy a tankönyvjegyzékben kettő helyett három tankönyv szerepeljen.

Az Együtt-PM arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

Hétfői cikkünkből kiderült, hogy Balog Zoltán miniszter október óta szinte minden héten bevitt a kormány elé egy-egy új verziót a tankönyvpiac-átalakítás terveiből. Orbán Viktor a múlt héten megelégelte az ötletelést: az állam egyelőre nem vesz kiadókat, mégis központosítja a tankönyvkiadást.

Már jövőre elkezdik megtizedelni a tankönyvkínálatot. Évfolyamonként és tantárgyanként csak kétféle könyv közül lehet választani. Ha nem is azonnal, de ez a lépés kiadókat és nyomdákat sodor a tönk szélére. A nyomdák valószínűleg perelni fognak.