Tudni akarja, fehér lesz-e a karácsony?

2013.12.17. 14:03
Már a huszadik században is érzékelhető volt, hogy a fehér karácsony valószínűsége folyamatosan csökken az északi féltekén. A meteorológusok szerint ez a tendencia nem fog megfordulni, 2100-ra még a jelenleginél is ritkább lehet a fehér karácsony a klímaváltozás miatt. De kit érdekel 2014 vagy 2015? Nézzük mire számíthatunk 2013 karácsonyán! A cél: fehér karácsony.

December második felében, Európában – főként északkeleten, de a Kárpát-medence térségében is – az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb idő várható

− csap arcul rögtön az Országos Meteorológiai Intézet, ha oldalukon a december végi előrejelzéseket nézzük. Ráadásul Európa közepén és a keleti részen száraz időjárásra számíthatunk szerintük. Nem baj, ez eddig olyan, mintha megnéztünk volna egy Híradót az M1-en: semmiben sem lehetünk biztosak. 

Felhívtuk az OMSZ emelt díjas számát, amin előrejelzést lehet kérni: hátha egy kis pénzért már vidámabb híreket kapunk. Nem így lett. Bár a következő mondatért megérte telefonálni:

Kapcsolom a középtávú kollégát

az időjárásról azonban szóban is megkaptuk a lesújtó hírt: karácsonykor borongós, párás idő várható, fagypont körüli hőmérséklettel. Hóesésre szinte semmi esély, a ciklonok Észak-Európában mozognak, ott számíthatnak fehér karácsonyra, mi csak szürkére.

A Köpönyeg.hu oldalán még a napocska is kikandikál a felhők mögül 24-én. Bár 25-e és 26-a biztatóbb, csapadékot jeleznek ezekre a napokra, ám ez minden bizonnyal eső lesz inkább. Havazást legkorábban 29-ére jeleznek. De az Eumet.hu-t nézve sem lehetünk sokkal bizakodóbbak: 25-én napsütést jelez, ráadásul szerintük karácsonykor éjszaka sem lesz 3 foknál hidegebb. 

Az Időkép külön oldalt hozott létre, hogy bármikor ellenőrizhessük, hogy jelen állás szerint mennyire esélyes, hogy fehér karácsonyunk lesz. Ha ránézünk, láthatjuk, ők sem biztatnak. Rendben, de ezek még mindig csak a magyar nyelvű oldalak voltak, nézzük meg mit mond például a CNN:

Hoppá! Egész másképp néz ki a dolog egy komoly külföldi oldalon: bár 24-én mutat némi napsütést, és 25-én is csak esőre számíthatunk, 26-án bizony már feltűnik a havazás ikon. És legyünk őszinték: ki tudná ennyi napra előre pontosan megjósolni, mikor is fog leesni az a hó? Ebben bőven benne van, hogy az a 25-ei eső már hó, és jobb esetben már az ajándékozás éjjelén leesik. 

Hogy kinek és/vagy miben hisz, döntse el mindenki saját maga, annyi azonban megállapítható, hogy Magyarországon a 2000-től 2010-ig tartó időszakban csupán 2001-ben és 2007-ben borította összefüggő hótakaró az egész országot karácsonykor – igaz, ez 2001-ben csupán a korábbról visszamaradt hó volt. Bár egy-egy tájegységen belül a fenti dátumokon kívül is gyakran láthattunk példát fehér karácsonyokra.

A XXI. század magyarországi negatív csúcsa 2006-ban dőlt meg, amikor annyira enyhe volt az idő, hogy hó helyett eső szitált, ami fehér hótakaró helyett fekete sárral köszöntötte az ünnepeket.

<<Részletes, száz évet áttekintő elemzésünket a fehér karácsonyról itt találja.>>