8 évet is kaphatnak a ceglédi romák támadói

2013.12.18. 13:41 Módosítva: 2013.12.18. 13:41

Közösség tagja elleni erőszakkal, illetve garázdasággal vádol az ügyészség 20 embert, akik a vádirat szerint részesei voltak tavaly augusztusban a ceglédi, romák lakta városrészben kirobbant konfliktusnak – közölte a Pest Megyei Főügyészségre hivatkozva az MTI.

A vádirat szerint 2012. augusztus 18-án este a vádlottak közül heten egy 20-30 tagú, hasonló ruházatot viselő, alakzatban együtt mozgó csoporttal Cegléden a Présház és a Puttony utcában vonultak. Közben ostort csattogtattak, petárdákat dobáltak, folyamatosan hangosan kiabáltak, romákat érintő fenyegetéseket skandáltak a lakók felé, félelmet, riadalmat keltve bennük.

A felvonulásra "válaszul" a környéken élőkből rövid időn belül több tucat ember gyűlt össze baseball-ütőkkel, kaszákkal, kapákkal és más tárgyakkal felfegyverkezve, közülük 13 férfit vádolnak azzal, hogy rátámadt az utcákon masírozókra, akik végül elmenekültek. Az összecsapást a rendőrök sorfala akadályozta meg.

A Ceglédi Járási Ügyészség a felvonulásban részt vevő vádlottakat csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszakkal vádolja, aminek 2-8 év közötti börtönbüntetés a szankciója. A velük szemben fellépőket csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, felfegyverkezve elkövetett garázdasággal vádolják, ezért 3 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.