Elítélték Keller Lászlót

2013.12.18. 06:19

Hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaélés bűntettének kísérlete miatt bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék Keller László egykori szocialista közpénzügyi államtitkárt; a bíróság Kellert egy év próbaidőre bocsátotta.

Az ítélet szerint a volt MSZP-s államtitkár 2004-ben soron kívüli vizsgálatot kezdeményezett egyes Somogy megyei vadászatokkal kapcsolatban, hogy megtudja, fizettek-e a vadászatért a politikában, gazdasági életben közismert személyek. Ennek érdekében különböző dokumentumokat kért be az érintett vadásztársaságoktól – idézte az ítéletet a Magyar Hírlap.

A törvényszék szerint a hivatalos személyként eljáró Kellernek nem lett volna joga a személyes adatokat is tartalmazó információk megismerésére. A törvényszék kimondta, hogy a sértettek érdekei jelentős mértékben sérültek volna, ha nevüket, kapcsolataikat nyilvánosságra hozzák. Keller viszont mindent megtett az információk megszerzése és nyilvánosságra hozatala érdekében, ami csak azért maradt el, mert az adatkezelők megtagadták az adatszolgáltatást – idézte a lap a bíróságot.

Keller fellebbezett az ítélet ellen.