Pirózással feszül a szilveszterre a rendőrség

2013.12.19. 20:45
Pirózással és tűzijátékkal tette szórakoztatóvá legutóbbi sajtótájékoztatóját a rendőrség. Ez már a szokásos szilveszteri figyelmeztetésük része, abból is a próbababákat veszélyeztető verzió.

A police.hu videóján a vegyvédelmi ruhába öltöztetett, valakivel folyton kezet fogni akaró bábu hosszú másodpercekig csak élvezi a nappali tűzijátékot, aztán az látszik, hogy maga az operatőr is nagyon megijed egy robbanástól. 25 másodpercnél egy lényegesen jobban öltözött úriembert robbantanak telibe, 0.33-nál pedig egy fintorgó rendőr robbantja le a kikötözött karateruhás kezét. Ha ön próbababa, mindenképpen kerülje a rendőrségi sajtótájékoztatókat!

Ami a videóból nem, de a csatolt sajtóközleményből kiderül, és fontos:

  • 2011 óta egész évben szabad pirotechnikai termékeket használni, legalábbis ha azok az 1. vagy a 2. kategóriába tartoznak. Az 1. kategória beltéri, viszonylag halk robbanószereket jelenti, ilyet 14 év fölöttiek vehetnek. A 2. pedig a szintén csekély kockázatot jelentő, hasonló, kültéri robbanószereket fedi, ezeket elvileg csak 16 évnél idősebbeknek adnak. Ezeket a robbanószereket szinte bármilyen nagyobb papírboltban vagy szupermarketben megvehetjük (például „tortagyertyát” cukrászdában is lehet vásárolni – informál a rendőrség), de használni csak nagykorú felügyeletével szabad őket. Tárolni egyszerre legfeljebb egy kilót szabad.
  • A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat nagykorúak december 28-31. között vehetnek, és január 5-ig tárolhatják őket, legfeljebb összesen három kilónyit. Ezeket meggyújtani csak szilveszter este hat és január 1. reggel hat között szabad. Ami megmarad, azt szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak.
  • A 4. pirotechnikai osztályba tartozó nagy hatóanyag-tartalmú tűzijátékokat szilveszterkor is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat, ráadásul csak érvényes felhasználási engedéllyel vagy rendőrségi igazolással.
  • Petárdát venni, gyártani, tartani mindig tilos.
  • Ez a bombára is igaz.
  • Ha mégis petárdája vagy bombája van, 150 ezer forintra is büntethetik.
Download
Fotó: MTI

Az Országos Rendőr-főkapitányság boldog új évet és balesetmentes szórakozást kíván. Mindeközben a közmédia színes ábrákkal pörgött rá a rakétakérdésre.