Nem olyan nehéz már az iskolatáska

2013.12.19. 06:30

A 2010/12-es tanévhez képest a 2012/13-as tanévre mintegy 22 százalékkal csökkent az iskolai hiányzások száma – írja a csütörtöki Magyar Nemzet, méghozzá egy olyan felmérésre hivatkozva, melyet ő maga kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától, méghozzá annak a szociális államtitkárságától.

A minisztériumi adatok szerint két év alatt nemcsak hogy 22 százalékkal csökkent az igazolatlan hiányzások száma, de „az újabb jogszabályváltozásnak köszönhetően” a 2012/2013-as tanévre a tizenkét évfolyamra vetítve további 15 százalékkal mérséklődött az ötvennél több igazolatlan órával rendelkezők aránya. A kutatás paramétereit nem közölte a hírt közzétevő MTI.

Demjén Ferenc & Szinetár Dóra: Iskolatáska

A kormány 2010-ben az iskoláztatási támogatást a rendszeres iskolába járáshoz kötötte, és ötven igazolatlan óra begyűjtésétől kezdve előírta a családi pótlék felfüggesztését. Az „újabb jogszabályváltozás” pedig azt az intézkedés takarja, mellyel a kormány lényegében rendőri intézkedést írt elő az iskolából lógó tanulók begyűjtésére, illetve 2012 szeptemberétől előírta, hogy a kihágóktól elvont összeg az újbóli folyósítás után se járhasson vissza.