Malina Hedvig Szlovákiából Győrbe települ

2013.12.19. 21:30
Malina Hedvig felvette a magyar állampolgárságot, családjával Győrbe költözik. Csütörtökön le is tette az állampolgársági esküt Borkai Zsolt győri polgármester előtt. A 2006-ban megvert nőt az utóbbi hónapokban újra zaklatni kezdték.

„Nem az igazságszolgáltatás elől menekülök, gyermekeimet akarom megóvni a rendőri zaklatástól” – mondta Žák-Malina Hedvig az Új Szónak, miután csütörtökön Borkai Zsolt győri polgármester előtt letette az esküt, és felvette a magyar állampolgárságot.

A Zák-Malina Hedvig januárban egész családjával Magyarországra költözik, mert szerinte csak az országból való távozással védheti meg őket. Robert Kaliňák belügyminiszter nem kommentálta Zák-Malina Hedvig döntését, mondván, őt nem érinti.

Zák-Malina Hedvig azután jutott erre az elhatározásra, hogy az ellene folytatott vizsgálatot vezető ügyész, Katarína Sonderlich Roskoványi október végén rendőrökkel kézbesíttette neki az idézést a pszichiátriai vizsgálatra. „A gyerekeimet annyira felzaklatták, hogy azóta, ahányszor kopogtat valaki nálunk, az első kérdésük az, értem jöttek-e a rendőrök. Alig tudtuk megnyugtatni őket, azon töprengtem, mi jöhet még. Mindig átvettem a postán küldött idézéseket, a megfélemlítésen kívül semmi értelme nincs, hogy rendőrök hozzák házhoz. Ez még kétszer ismétlődött meg az elmúlt hetekben, de az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor elolvastam egy Jana Telekivel készült interjút. Őt tizenöt éve zaklatja a hatóság egy szatirikus verse miatt, kétszer indítottak ellene vizsgálatot ugyanabban az ügyben. Csak idén szüntették meg az eljárást, de újra perbe fogták egy nyilatkozata miatt, és pszichiáterekkel akarják kivizsgáltatni. Láttam, hogy ha itt maradok, rám is ez vár, mert itt nincs sem törvényesség sem emberség, csak a hatalom korlátlan arroganciája” – mondta a nyitrai nő.

Az érvényes jogszabály úgy rendelkezik, hogy mindenkit megfosztanak szlovák állampolgárságától, aki felveszi egy másik államét, de egyes értelmezések szerint ez nem vonatkozik azokra, akik ellen Szlovákiában bűnvádi eljárás van folyamatban.

Žák-Malina Hedviget 2006-ban, Nyitrán támadta és verte meg meg két fiatal. A lány azt állította azért, mert magyarul beszélt. A támadás miatt indított nyomozást néhány hét után akkor leállították, és Robert Fico miniszterelnök, valamint Robert Kaliňák belügyminiszter bejelentette, hogy a lány hazudott. Ezután hamis tanúzás miatt indítottak eljárást a lány ellen ellen. Az eljárás azóta is tart. A Hedvigtől az előző szlovák kormány hivatalosan bocsánatot kért meghurcoltatása miatt.