Őket mind Vizoviczki pénzelte

2013.12.19. 07:19

A korábban gyanúsítottként szereplő hét rendőrön kívül egy egész seregnyi köztisztviselő is képbe került a hírhedt alvilági figura, Vizoviczki László vállalkozásaival kapcsolatban – írja a csütörtöki Népszabadság a Központi Nyomozó Főügyészségtől származó értesülésekre hivatkozva.

A múlt tavasszal indított nyomozás nem kevesebb, mint 53 gyanúsítottat nevez meg, köztük egy debreceni önkormányzati alkalmazottat, egy ÁNTSZ-munkatárst, egy tűzoltót és egy pénzügyőrt.Őket azért fizethette Vizoviczki, hogy előre szóljanak, ha a hatóság az érdekeltségébe tartozó 40 vállalkozás – és különösképp a szórakozóhelyek – valamelyike ellen helyszíni vizsgálatára készülne.

A nyomozás eddig adatai szerint Vizoviczki bűnszervezetének számlájára mintegy 10 milliárd forintnyi leadózatlan bevételt lehet írni. Az adótartozást köröltekintően dugták el, a rendőrségen, az önkormányzatokon, illtve a NAV-ban is volt Vizoviczkinek erre a célra fizetett embere; ők a pontos forgalmi adatokat lényegében kitörölték a rendszerből - így azután évekig egyetlen szerv se jutott pontos információkhoz a Vizoviczki-cégbirodalomról. A bűnszervezet ellenben egészen precíz könyvelést vezetett a valós és a fiktív forgalomról, melyet Vizoviczki letartóztatása után sem sikerült megsemmisíteni.

Az egyik vádpontot, a drogkereskedelemet azonban még mindig nem sikerült Vizovickire rábizonyítani, mivel a tanúk elmondása szerint a maffiavezér csak koncessziókat adott ki a dílereknek az árusításra, ő maga nem adott el kábítószert.