A Volánokat is megjáratja a közmunka

2013.12.20. 09:25

A téli közmunka képzési programjának megszervezése túlmutat a tantermek és az oktatók biztosításán. A programban részt vevők ugyanis a foglalkozásokra ingyenesen juthatnak el a helyi és helyközi járatokon. Az NGM államtitkára, Czomba Sándor elmondása szerint a résztvevők költségeit utólag térítik meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például 3500 ember vesz részt a téli közmunka képzési programjában úgy, hogy másik településről kell utazniuk a foglalkozásra. A Szabolcs Volánnak azonban nem volt elegendő busza arra, hogy ellássa a hirtelen megnövekedett igényt. Ám a minisztérium utasítása alapján a Volán társaságoknak mindenképpen el kell szállítaniuk a képzésben részt vevőket, ezért a cég más Volán társaságoktól kért segítséget.

A Tisza Volán szóvivőjétől megtudtuk, ők hat buszt és sofőrt küldtek Kisvárda környékére. Elmondása szerint a dél-alföldi régióból összesen 16 buszt kellett az ország északkeleti megyéjébe utalnia, sofőrökkel együtt.

Úgy véli azonban, hogy ez nem jelent nagy kiesést a dél-alföldi régiónak: Szegeden és környékén, ahol a Tisza Volán az illetékes, 400 ember vesz részt a közmunkaprogramban, így a menetrend megfelelő átalakításával saját megyéjüket el tudják látni, amíg nélkülözik hat buszukat.

A Tisza Volán sofőrjei egyhetes váltásban dolgoznak Kisvárda és környékén, szállásukat a Volán társaság fizeti, és a sofőrök önként jelentkeztek a feladatara. A költségeket utólag térítik meg a cégek számára az EU által finanszírozott képzési programra fordítható összegből, amelynek egy részét a képzésen részt vevők szállítására lehet felhasználni.

A szóvivő elmondása szerint a sofőrök december 1-jétől három héten át szállítják a szabolcsi utasokat. A Tisza Volán szóvivője nem tudta megmondani, hogy az új évtől miként lesz megoldva a az utasok szállítása, mert még nem készült ilyen irányú tervük.

Bajáról Szabolcsba, Szegedről Bajára

A Bács Volán két busszal – és sofőrrel – segítette ki a szabolcsiakat. Bajai források szerint a térségben csupán 400 embert érint a közmunkaprogram, így nem kellett nagy forgalomnövekedéssel számolni, ezért a tartalékokból nélkülözni tudták három hétre a két buszt.

Igaz, az egyik buszt azóta már visszahívták Bajára, ahol nem a közmunkaprogram okozott nehézséget, hanem az, hogy a város közösségi közlekedését ellátó Orangeways decemberben leállította szolgáltatását, saját pénzügyi nehézségei miatt.

A bajai helyi járatok pótlására ezért a Bács Volán is felkérést kapott. Sőt, a Duna menti városba kisegítő járatokat küldött a Tisza Volán is. Eközben a Bács Volán másik busza a hét végéig teljesít szolgálatot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Információk szerint a cég nem tervezi, hogy jövőre is buszokat küldene az északkeleti megyébe, mert az Orangeways bajai kiesése után a közösségi szállítás feladatainak egy része 2014-ben is a Bács Volánra hárul.