Baloghé az eltitkolt amerikai pénzgyűjtő alapítvány is

2013.12.21. 14:19
Balogh István az elnöke a Gyermekrák Alapítvány amerikai, Floridában alapított tükörszervezetének is. Az eddig Magyarországon egyáltalán nem ismert Children Cancer Foundation vezetetői között van felesége és huszonéves lánya is. Az Index szombat reggeli cikke után nyomban leállították a Fort Myers-i címen jegyzett szervezet internetes oldalát.

A Florida államban működő szervezetek hivatalos nyilvántartása szerint Balogh István az egyik elnöke a 2009-ben alapított Children Cancer Foundation-nek, amelyet magyarországi Gyermekrák Alapítvány amerikai változataként szintén a beteg gyerekeknek szánt pénzadományok gyűjtésére hoztak létre. A CCF-et Floridában egy Fort Myers-i címen jegyezték be, abban a városban, ahol Balogh nagyobbik gyermeke, Balogh Klaudia végezte felsőfokú tanulmányait.

Az Index szombaton számolt be arról, hogy a Balogh István irányítása alatt működő Gyermekrák Alapítvány mellett, tükörfordított névvel, itthoni kopasz kisfiús logófotóját felhasználva az Egyesült Államokban is elindítottak egy szervezetet, amelyről azonban Balogh a Gyermekrák Alapítvány gazdálkodása körül kirobbant botrány ellenére egyetlen egyszer sem tett említést, sőt nevét a CCF hivatalos honlapján sem tüntették fel, mint vezető tisztségviselőt.

A nyilvántartás szerint Balogh István mellett a CCF irányítói között van felesége, Szűcs Judit, és lánya, Balogh Klaudia is. Rajtuk kívül még két személy, egy buffalói magyar és egy budapesti férfi neve is szerepel a direktorok listáján.

Szombati cikkünk előtt emailben megkerestük a CCF-honlapon kommunikációs vezetőként megjelölt Balogh Klaudiát, hogy tisztázza, milyen kapcsolatban van az amerikai szervezet a magyarországi Gyermekrák Alapítvánnyal, kapott-e Magyarországról pénzügyi segítséget a szervezet. Megkérdeztük azt is, hogy a CCF vezetői közül ki és mennyi fizetést vesz fel, de az is érdekes lehet, hogy a szervezet fizette-e Baloghék amerikai repülőútjait.

Válasz helyett a CCF honlapja szombaton délelőtt elérhetetlenné vált. A http://www.childrencancerfoundation.org/ címen átalakítási munkákra hivatkoznak, azon most kizárólag Balogh Klaudia email elérhetőségét lehet megtalálni.

Az internetes oldal egyébként korábban sem bővelkedett pontos elszámolási adatokban. Húsz szponzor nevét feltüntették ugyan, de az adományokról és a kiadásokról nem közöltek összesítés. A tevékenységről az derült ki, hogy az elmúlt évben támogatták kilenc beteg gyermek delfináriumi látogatását, a forrásgyűjtő munkáról pedig azt, hogy tavaly és az idén Mikulás-futóversenyt szerveztek Fort Myers-ben, ahol a résztvevők több ezer dollárt fizettek be a szervezet számlájára. Az oldalon közölt alapítványi képekről látszott az is, hogy Balogh István is rendszeresen kiutazott Floridába, hogy részt vegyen a CCF-es eseményeken.

A CCF tevékenységét Balogh mindkét Floridában élő gyermeke Facebook-oldalán is reklámozta, és több privát fotót is közzétettek a Balogh-család amerikai útjairól. A napokban Klaudia és Roland Facebook-oldala is megszűnt.

A Gyermekrák Alapítvány körül akkor robbant ki botrány, amikor az elnökéről az Index megírta, hogy rendszeresen szabálytalanul furikáztatja magát a szervezet mentőautójával. Bár az utazásokat videó is bizonyította, Balogh István tagadta a vádakat.

A szervezetnek évente 60 ezer ember ajánlja fel az adója egy százalékát, 250-400 millió forint közötti összeghez juttatva Baloghékat. A hivatalos összegezés szerint a bevételeket szinte teljes egészében kórházak és gyógyuló gyerekek támogatására költötte, Balogh azonban eddig mindig megtagadta, hogy részletes elszámolást adjon a kiadásokról. Azt is csak a napokban vallotta be – sok ködösítő nyilatkozat után –, hogy az egészségügy területén működő alapítványok között kirívóan magas díjazásban részesíti saját magát. Balogh nettó 523 ezer forintos tiszteletdíjat kap a Gyermekrák Alapítványtól.