Hazaengedték az előzetesből Kiss Ernőt

2013.12.21. 08:42

Hazamehetett az előzetes letartóztatásból Kiss Ernő dandártábornok, akit december 10-én vettek őrizetbe, majd helyeztek előzetesbe – írja a hvg.hu. A volt főrendőrrel szemben annak gyanúja merült fel, hogy pénzért cserébe azt ígérte, hogy hivatali befolyásával magas beosztású embereknél elintéz bizonyos dolgokat.

A lap szerint annyit lehet tudni, hogy az 1996 és 1998 között működött Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) volt parancsnokát az egykori MVM- és BKV-vezér, Kocsis István jelentette fel a Központi Nyomozó Főügyészségen. Kocsis azt állította, hogy a tábornok állítólag egymilliárd forintot kért azért, hogy Polt Péter legfőbb ügyész és Pintér Sándor belügyminiszter révén eljárjon Kocsis már vádszakban lévő ügyében. Kocsis állította: csaknem félmilliárd forintnyi eurót adott Kiss Ernőnek, hogy kapcsolatait felhasználva simítsa el ügyét.

A volt parancsnok – a gyanú szerint – a sikkasztással vádolt cégvezért azzal áltatta, hogy bejáratos a Belügyminisztériumba, és így mindent el tud intézni. Miután azonban semmi nem történt, Kocsis állítólag feljelentette Kisst.

Kiss a Horn-kormány idején a KBI-t vezette, utána az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója volt. 2003-ban lett a XIII. kerületi rendőrkapitánya, 2007 őszén a tábornok szolgálati autójával három gépkocsinak is nekiütközött – az ügyészség akkori gyanúja szerint ittasan –, ami miatt rendőrkapitány megbízását Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali hatállyal visszavonta.