Habzik a Duna Soroksárnál

2013.12.21. 12:45
rsd kifolyo 3
Fotó: Olvasónk, I. Tibor

A tegnapi nap során barátaimmal horgászni indultunk a soroksári Dunára ám amikor megérkeztünk az borzasztó látvány fogadott amit a csatolt képeken is láthat. A szomszédos üzemből valamilyen gőzölgő habot engedtek az élővízbe az ott található kis csatornán keresztül. Sajnos nem tudom, hogy ez a "hab" mennyire mérgező, de nem tartom teljesen természetesnek ezt. 

− írta egy olvasónk szombat reggel.

A képek a Fővárosi Csatornázási Művek Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepénél készültek.

Megkerestük az Országos Vízügyi Főigazgatóságot és a Fővárosi Csatornázási Műveket, hogy tudnak-e a jelenségről.

Az OVF-nek küldött levelünkre szinte azonnal kaptunk egy visszahívást: ők elmondták, hogy a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget kell keresnünk a dologgal kapcsolatban. Levelünket nekik is elküldtük a fotókkal együtt.

Tőlük megtudtuk, valóban ők foglalkoznak az ilyen bejelentésekkel, ezzel is ők fognak, majd adtak egy közvetlen számot egy kollégához, aki ilyen esetekben terepre szokott menni, hogy hiába hívtuk, nem vették fel: valószínűleg most is terepen van.

rsd kifolyo 2
Fotó: Olvasónk, I. Tibor

Cikkünkre reagált a Fővárosi Csatornázási Művek is. Levelükben azt írják:

A jelenséggel kapcsolatosan szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a tapasztalt habzás ártalmatlan az élő vízre. A telepről kibocsátott tisztított víz minden paraméterét tekintve megfelel az előírt határértékeknek, a habzás pedig teljesen normális jelenség, ami a szennyvíztisztítási folyamat során előfordul.

Olvasónk a habzást pénteken észlelte, a csatornázási művek leveléből azonban nem derül ki, hogy a kibocsátott vizet mikor mérték utoljára.