Új parkolási divat: járdán, állami autóval

2013.12.21. 09:31

Legutóbb kedden adtunk hírt egy a járdán, szabálytalanul parkoló kormányzati autóról, de nem kellett sokáig várni az újabb esetre: szerdán két olvasónk is lefotózta azt a titokzatos állami Audit, amelynek utasa ezzel a feltűnést minimalizáló parkolási módszerrel a lehető legrövidebb gyaloglással jutott el a VIII. kerületi Múzeum étterembe. Egyik olvasónk két testőrt is látott az autóban.

Arról, hogy a JUR-137-es rendszámú autó kihez tartozik, több esetlegesen érintett állami szervtől kértünk tájékoztatást, de hivatalos válasz egyelőre sehonnan nem érkezett. A tárcák működéséhez szükséges gépjárművek üzemeltetéséért felelős Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól megtudtuk, hogy az autó nem az övék. Nem hivatalosan hozzátették, hogy az Audi valószínűleg a Készenléti Rendőrséghez, vagy a TEK-hez tartozik.

A BM tájékoztatása szerint az autó a Készenléti Rendőrség állományába tartozik ugyan, de az autót egy kiemelten védett személy használja. A védett személy nevét azonban biztonsági okokra hivatkozva nem közölte a minisztérium. A Készenléti Rendőrség személyi védelmi feladatai az utóbbi években leszűkültek a Legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság elnökének védelmére, miután a köztársasági elnököt és a miniszterelnököt a TEK szállítja, az országgyűlés elnökének biztonságát pedig a parlamenti őrség felügyel.

A BM sajtóosztályának elmondása szerint amennyiben az autó nem használta a kék villogót, akkor a KRESZ szabályai szerint kellett volna parkolnia. Olvasói fotóink alapján a villogóval egyébként rendelkező Audi A8-as esetében elég nyilvánvaló, hogy nem ez történt.