Év végén feldúsul a fekáliánk

2013.12.23. 14:00

A szennyvíztisztítási technológia részét képező biológiai lebomlás nagyobb habzással járt ugyan az elmúlt napokban, az átlagosnál töményebb telepre érkező szennyvizek miatt, azonban a tisztított szennyvíz Népjóléti-árokba történő bevezetésénél rendellenes habzást nem tapasztaltak

− írja a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a tegnapi cikkünk kapcsán: egy olvasónktól kaptunk néhány fotót és egy rövid leírást szombaton a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepnél a Dunába ömlő szennyvíz fehér, intenzív habzásáról.

Akkor a Fővárosi Csatornázási Művek azt mondta akkor, hogy a habzás teljesen normális, a vízügyi főfelügyelőség pedig azt, hogy kivizsgálják: ennek eredményét kaptuk most meg. A jelentés szerint az már eleve nem igaz, amit a csatornázási művek írt: a habzás nem nevezhető teljesen normálisnak. 

Megtudtuk, hogy ugyan korábban a fertőtlenítési eljárás természetes velejárója volt a fehér színű hab keletkezése, ami hamar eloszlott. (Kivéve itt a Népjóléti-árok alsó szakaszán, ami "több ponton lépcsőzetes kialakítású, a torkolat előtti bal ív miatt a vízfolyás rohanóvá válik, ezért gátolta a hab eloszlását".)

2013 óta azonban UV fényt alkalmaznak a fertőtlenítésre, ami nem jár együtt intenzív habzással. Ezért a másik oka a habzásnak - a beérkező szennyvíz sűrűsége mellett - az lehet szerintük, hogy több mosószer, mosogatószer került a vízbe, ami habzást idéz elő. Ezek után nehéz eldönteni, hogy kinek van igaza, és mi is történik valójában: ennek eldöntését önökre bízzuk. Összefoglalóul:

A lehetséges okok:

  • Töményebb szennyvíz
  • Túl sok mosószer
  • A vízfolyás rohanóvá válása a torkolat előtti bal ív miatt
  • A média kavarja a szart

Legszebb kifejezések:

  • Népjólét-árok
  • A torkolat előtti bal ív miatt rohanóvá váló vízfolyás