no

Karácsonykor az e-naplóval szívnak a tanárok

2013.12.23. 15:57

Gondok lehetnek az új iskoláknak az új adminisztrációs szoftverre való átállás − írja az Átlátszó oktatás blog. A blog szerint január 1-jétől minden, a KLIK-hez tartozó iskolának a Magiszter nevű iskolaadminisztrációs rendszerre kell majd átállnia.

A blog szerint külön nehezíti az átállást, hogy tanév közepén kell azt végrehajtani, mert eddig más adminisztrációs rendszerben szerepelnek a gyerekek jegyei és adatai. A probléma, hogy december 16-ig nem mindenhol tudták elkezdeni a korábbi adatok lementését, amelyeket most valószínűleg PDF-ből kell bemásolniuk az új Magiszter rendszerbe. Az Átlátszó oktatáson megjelent levél szerint egy tanár arról panaszkodik, hogy folyamatosan technikai hibák lépnek fel a régi adatok lementése közben, és a tanár szerint két ünnep között is dolgozniuk kell.

Korábban az iskolák többféle adminisztrációs rendszert használtak, sokuknak még aktív szerződése van a más szolgáltatókkal. A blog szerint az intézmények több mint 90%-a nem a Magiszter rendszert használt eddig, ezt mintegy csak 400 intézmény használta aktívan.

Az Educatio Nonprofit Kft. augusztusban kétmilliárd forintos keretösszegű szerződést kötött. Másfél millió tanuló, 140,000 tanár, 6600 "feladatellátási hely" (azaz iskola) és 600 fenntartó részére vásároltak az 2013. augusztus 25-i központosított közbeszerzési szerződés lejárta előtt egy évre érvényes ún. iskolaadminisztrációs licenszet. A 600 fenntartói licensz azért furcsa, mert csak 200 tankerület és elvileg csak egy fenntartó a van, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Az Index birtokába került köznevelésért felelős helyettes államtitkár december 20-i, vagyis pénteki levele szerint, az adatok kinyerését, tehát minden tanuló adatát, jegyét az iskoláknak manuálisan kell elvégezni, és ezt csak december 31-ig tudják megtenni, mivel a Educatio Nkft. csak addig egyezett meg az iskolák korábbi szolgáltatóival.

Általunk megkérdezett és neve elhallgatását kérő tanár szerint 

a tanári levelezőlistákon forrnak az indulatok, mert a Magiszter teljesen működésképtelen, a szupport semmihez nem ért, csak annyit hajtogat, hogy „továbbítjuk a fejlesztőknek″.

Egy másik tanár szerint a rendszer nem képes magyar nyelven hibaüzeneteket kiírni,  a felhasználói  felülete a korai  90­-es éveket idézi, illetve még annyira sem vették készítői a fáradságot, hogy az egyes funkciógombok nevét rendesen elhelyezzék. Az egyik tanár a másik problémát abban látja, hogy a Magiszter felépítése nem logikus, nem követi az oktatási folyamatokat, és „rengeteg tökéletesen felesleges adatot kell rögzíteni ahhoz, hogy egyáltalán használatba lehessen venni“. Nem a  magyar helyesírást követeli meg, például angolszász dátumformátumot kell benne használni.

Nem mindenhol probléma

Ferencz Gábor, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola igazgatóhelyettese az Indexnek elmondta: bár az adatokat sikerült időben átmenteni, nem tartják szerencsésnek, hogy tanév közben, ráadásul pár nappal az év végi szünet előtt kellett e-naplórendszert váltani. A Trefort ötödik éve használ e-naplót, szeptember eleje óta tudták, hogy váltaniuk kell majd, de váratlanul érte őket, hogy december 31-én zárul majd le az új rendszer. 

Ferencz szerint az adatok átvitele és a korábbi évek lementése gyorsabban ment, mint gondolták, de tartanak attól, hogy jövő év elején, amikor a tanárok elkezdik használni az új rendszert, jelentkezhetnek előre nem látható problémák – miközben január 17-e az első félév vége, amikor flottul működő adminisztrációs rendszerre van szükség.