A költségvetéssel fizettetik ki az eltolt gazdálkodást

2013.12.24. 12:51
Karácsony előtt egy nappal rendkívüli ülést hívott össze Papcsák Ferenc, zuglói polgármester, hogy az önkormányzat félmilliárdos folyószámlahitelét is hozzácsapják az állam által átvállalt adósságkerethez. Az önkormányzat közben választás előtt osztogatással azt a látszatot kelti, mintha jól állna a büdzsé.

December 23-án rendkívüli testületi ülést tartott a zugló önkormányzat. Az ünnepek előtti utolsó ülésnek egyetlen napirendi pontja volt, hogy a november végén felvett 550 millió forintos folyószámlahitelt működési hitellé minősítsék át.

A Papcsák Ferenc vezette testület ezzel a döntéssel az önkormányzat gazdálkodásában keletkezett jelentős méretű hiányt is ráterhelte a központi költségvetésre.

Papcsák Ferenc
Papcsák Ferenc
Fotó: Mohai Balázs

Szándékot az előterjesztés is egyértelműen megfogalmazta: "A Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvény rendelkezései értelmében lehetőség van arra, hogy az Önkormányzat folyószámlahitelének 2013. december 5. napján fennálló, vagy ha a 2013 december 20-i záró folyószámlahitel állomány ennél alacsonyabb, akkor azon összegű fennálló hiteltartozását 2014. december 31-ei lejáratú működési hitellé alakítsa át. Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvény rendelkezései szerint ezen összeg vonatkozásában az önkormányzat adósságkonszolidációban vesz részt."

A rendkívüli ülésről beszámoló Várnai László önkormányzati képviselő szerint a kerület eleve rosszul tervezte meg az idei költségvetését, a tervezett igatlaneladások tizede sem jött be bevételként: "a zuglói önkormányzatban hosszú évtizedek óta most fordul elő először, hogy elismerik, működési hiánya van, folyamatos cashflow, azaz likviditási problémák vannak".

Zuglótól egyébként eddig egy 7 milliárd forint értékű svájci frank alapú kötvényadósságot vett át az állam. A kötvénycsomag fedezetéből zajlottak az elmúlt évek beruházásai a XIV. kerületben.

A plusz 550 millió jelentős részét azonban főként a választások előtti pénzosztásra, szavazatmaximáló intézkedésekre költhették.

A százmilliós tételből a kerület közel 25 ezer nyugdíjasa fejenként 3000 forintnyi Erzsébet utalványt vehetett fel karácsony előtt, a 18 évesek ajándék mozijegyet, az újszülöttek pedig 20 000 forintot kaptak.