Félretájékoztat az amerikai Gyermekrák Alapítvány

2013.12.27. 14:50
Egy beteges hajlamú egyén lejárató akciójának állítja be a Gyermekrák Alapítvány körül kialakult sajtóbotrányt Balogh István amerikai szervezete. A Children Cancer Foundation honlapja szerint egy hazug email terjeszt valótlanságokat a szervezettel kapcsolatban. A floridai alapítvány saját működéséről azonban nem küldte meg az Index által kért információkat.

Félretájékoztatja a Children Cancer Foundation az amerikai ügyfeleit: a Balogh István által alapított floridai adománygyűjtő szervezet honlapján azt állítja, hogy csupán egy beteges hajlamú személy (sick individual) támadta meg hamis vádakkal az alapítványt, és egy emailt köröztetve próbálja terjeszteni a hazugságokat. A CCF arra kér mindenkit, hogy hagyja figyelmen kívül az email tartalmát, arra viszont nem tér ki, hogy időközben Magyarországon feljelentették a szervezetet mögött álló Balogh-család hasonló alapítványát.

A CCF a Gyermekrák Alapítvány amerikai leányszervezete. Az Index egy hete számolt be arról, hogy 2009 óta működik Floridában is, Fort Myers-i címre bejegyezve egy, a budapestihez hasonló szervezet.

A CCF-et szintén Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány vezetője hozta létre. A floridai civil szervezetek hivatalos listájából kiderül, hogy Balogh két országban párhuzamosan működteti a hasonló profilú szervezeteket. Ráadásul az amerikai alapítványt pont abban a városban jegyezték be, ahol Balogh Egyesült Államokban élő gyermekei végezték tanulmányaikat. Balogh nagyobbik gyermeke alapítóként is szerepel a CCF dokumentumaiban, és Fort Myers-i egyetemistaként ő lett a szervezet kommunikációs igazgatója.

Az Index írásban kért információkat Balogh Klaudiától, hogy milyen szálakon kapcsolódik a két adománygyűjtő szervezet, voltak-e pénzmozgások Budapest és Fort Myers között, illetve azt is szerettük volna megtudni, hogy milyen bevételekkel gazdálkodott a floridai szervezet, kik és mennyi fizetést kaptak az alapítványtól.

A CCF-től nem érkezett válasz. A szervezet egyetlen reakciója az volt, hogy néhány napra elérhetetlenné tette a http://www.childrencancerfoundation.org/ címet, majd az említett figyelmezető szöveggel együtt indította újra.

A beteg gyerekeknek szánt pénzadományok felhasználásának tisztaságával kapcsolatban az elmúlt évek során már többször kétségek merültek fel a sajtóban. Az évi 300-400 millió forintos, 1 százalékos szja-felajánlásokból származó bevétellel gazdálkodó Gyermekrák Alapítvány mindig visszaverte a gazdálkodását firtató kérdéseket, pontos elszámolás helyett többször fordult hírnévrontásért bírósághoz.

Hasonló recept szerint lépett fel a szervezet az elmúlt napokban is, amikor az Index videóval bizonyította, hogy Balogh rendszeresen használja személyes célokra az alapítvány betegszállításra rendszeresített mentőautóját. A videó ellenére a Gyermekrák Alapítvány internetes oldalán közleményt jelentetett meg, amelyben méltatlan médiatámadásnak minősítette az Index cikkét, hozzátéve, hogy abból csupán az igaz, hogy a betegszállító autó egyszer felhajtott a villamos sínekre. Balogh ezért figyelmeztetésben részesítette a gépkocsivezetőt.