Szembesítették az exfőrendőrt a bűnszervezettel vádolt Kocsissal

2013.12.28. 10:13

A Blikk úgy tudja, Kiss Ernő dandártábornokot szembesítették Kocsis Istvánnal, a Magyar Villamos Művek és a BKV volt vezérével. Kiss Ernőt december 10-én vették őrizetbe vesztegetés felkínálása miatt. A volt főrendőrt, akinek korábban több balhés ügye is volt, karácsony előtt hazaengedték előzetes letartóztatásából, de a vesztegetési ügy nyomozása halad tovább, a Blikk szerint már egy újabb gyanúsított is van az ügyben.

Korábban már volt olyan, hivatalos helyről nem megerősített híradás, hogy maga Kocsis jelentette fel Kiss Ernőt. Eszerint Kocsis az ügyészségen azt állította, hogy a tábornok állítólag egymilliárd forintot kért azért, hogy Polt Péter legfőbb ügyész és Pintér Sándor belügyminiszter révén eljárjon Kocsis már vádszakban lévő ügyében. Kocsis állította, hogy csaknem félmilliárd forintnyi eurót adott Kiss Ernőnek, hogy kapcsolatait felhasználva simítsa el ügyét.

A Blikk most azt írja, kiszivárgott információk szerint Kiss Ernő együttmüködő volt a kihallgatásokon, védőügyvédje szerint maga kérte, hogy szembesítsék az egyébként több ügyben is vádoltKocsissal. „A szembesítésen a két fél által előadott történet több pontban egyezett, ez azonban nem azt jelenti, hogy a nyugalmazott tábornok beismerő vallomást tett volna” – írják.

Kiss a Horn-kormány idején a KBI-t vezette, utána az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója volt. 2003-ban lett a XIII. kerületi rendőrkapitánya, 2007 őszén a tábornok szolgálati autójával három gépkocsinak is nekiütközött – az ügyészség akkori gyanúja szerint ittasan –, ami miatt rendőrkapitány megbízását Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali hatállyal visszavonta.