Mehet a gáztárolók teljes államosítása

2013.12.28. 09:52

A Népszabadság információi szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) karácsony előtti döntésével engedélyezte a MOL algyői gáztárolójának megvásárlását. A vevő az MFB, a meg nem erősített hírek 140 milliárd forintos vételárról szólnak. A döntéssel hamarosan gyakorlatilag a teljes magyarországi gáztároló kapacitás az MVM-hez, vagyis állami kézbe kerülhet.

Az állami MVM szeptemberben már megvásárolta a legnagyobb, 4,2 milliárd köbméteres tárolórendszert az E-ON-tól 281 milliárdért, a mostani döntéssel hozzájuk kerülhet a MOL 1,9 milliárd köbméteres, Szeged melletti tárolója is. Utóbbi részvényeit eredetileg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vette volna meg, de - mivel az MNV az MVM tulajdonosa is - ez versenyjogi aggályokat vetett fel.

A probléma elhárítására korábban az is felmerült, hogy törvénymódosítással csökkentik a Versenyhivatal ellenőrzési jogosultságait, és a „közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített összefonódáshoz” a jövőben nem kellene kikérni a GVH engedélyét. Ez azonban kiverhette volna a biztosítékot Brüsszelben , ezért más megoldás után nézhettek. A Népszabadság szerint ezzel függ össze, hogy a vagyonkezelő helyett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) lett a vevő, ami formálisan legalábbis az államtól független. Valójában persze az MFB is állami tulajdonú, az állam tulajdonjogát Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter gyakorolja. Úgy tudni, az MFB-től idővel szintén az MVM-hez kerülhet az egész tárolórendszer.

A Gyurcsányék alatt kialakított stratégiai gáztárolórendszer teljes államosításával az Orbán-kormány szabad kezet kap a vésztartalékok értékesítésében - vélekedik a Népszabadság. A kormány korábban azt mondta, azért kellett százmilliárdokat költeni a gáztárolók megvásárlására, hogy ezzel is növekedjen az ellátásbiztonság. Holoda Attila, a kormány volt energetikai helyettes államtitkára szerinte azonban valójában ennek éppen a fordítottja történik: a korábbi három hétre elegendő helyett ma már csak néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország. A Fidesz többek szerint e készletek segítségével igyekszik fedezni a rezsicsökkentés árát.  • Tippek
  • Hitelkártya