Na vajon miért marad el a kiállítás?

2013.12.29. 17:22

Nem nyílik meg január 3-án a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban Németh György Homokháti tanyavilág című fotókiállítása, írja a Délmagyar. A cikk alapján nehéz eldönteni, mi is az igazi oka a kiállítás elmaradásának, amiről maga Németh György számol be a Facebookon Kulturkampf című írásában. Először nézzük a tényeket.

Tények

Az MTI egykori újságíró-fotóriporterének Homokháti tanyavilág című fotókiállítása szeptemberben három hétig volt látható a szegedi Agórában. A fotóssal akkor interjút készített a mórahalmi Homokhát TV. Ekkor jött az ötlet, mi lenne, ha Mórahalmon is bemutatná a képeit. Többször beszélt az ügyben az illetékesekkel, és megegyeztek abban, hogy január 3-án az évindító Újévi hangverseny szünetében Nógrádi Zoltán polgármester nyitja meg a kiállítást. Németh György össze is állította, bekereteztette a kiállítás anyagát, mintegy 45 nagyméretű kép került volna az Aranyszöm Rendezvényház falaira. A kiállítás rendezése előtt két nappal telefonáltak neki, hogy menjen Mórahalomra. Németh elmondása szerint itt Duka Félix, a rendezvényház vezetője egy igen kínos beszélgetés közben azt mondta: a polgármester éppen akkor nem ér rá. Felmerült, hogy akkor nyissa meg más a kiállítást, de a vége az lett, most nem is lenne jó, nem esedékes, talán máskor, halasszák el a fotókiállítást.

1. verzió

A polgármester tényleg nem ér rá. Bár ez nem ad magyarázatot arra, hogy később miért ne lehetne megtartani a kiállítást vagy miért ne nyithatná meg más.

2. verzió

Ön szerint miért marad el a kiállítás?

Németh György szerint "ugye, nem lehet igaz, hogy egy nagy úr leszólt fentről, onnan a megyéből, hogy nehogy már a Bátyai Edina (aki az Együtt2014–PM színekben indul a 2014-es parlamenti választásokon a körzetben – a szerk.) férje kiállíthasson most, épp a választások előtt Mórahalmon. Még talán az újságokban is szerepelne a megnyitóünnepség fényképén a művész mellett, a saját választási körzetében, na nem, ezt már nem. Mert ha így lenne, akkor azt kikérem magamnak, minden művésztársam nevében is!" – ezt írta a Kulturkampf című posztjában Németh György.

3. verzió

Németh György szerint nem a mai kurzus ízlésének megfelelő a képanyag, vagyis nem népviseletbe öltözött, boldog, mosolygós tanyai emberek integetnek a tribün előtt elhaladva, hanem mélyszegénységben élő embereket ábrázolt.

4. verzió

A rendezvényház igazgatója szerint ha a dolog politikai vonulatát nézzük, Németh György a megnyilatkozásaival reflektorfénybe állíthatja a választáson induló feleségét. Amúgy félreértés történt, mert Németh György bármikor kiállíthat Mórahalmon (csak most éppen nem - a szerk.).