Sok volt a tűzijáték miatti tűz

2014.01.01. 09:15 Módosítva: 2014.01.01. 10:09

A katasztrófavédelem tűzoltó egységeit szinte minden szilveszterkor riasztják olyan tüzekhez, amelyek pirotechnikai eszközök nem megfelelő használata miatt keletkeznek. Ez idén sem volt másként, a figyelmeztetések ellenére az év utolsó napján több ilyen esethez vonultak ki a tűzoltók. Senki nem sérült meg.

11.600 videóval

Egy társasház második emeleti lakásának erkélyén keletkezett tűz kedd este Pécsett, pirotechnikai eszközök miatt. A klímaberendezés és egyéb tárgyak kaptak lángra. A tűzoltók kihúzós létrával tudták megközelíteni, majd eloltani a tüzet. Az lakásban senki nem tartózkodott, a tűz a lakás belső terét nem érintette és máshová sem terjedt át.

Hajnalban egy másik erkélytűzhöz riasztották a pécsi tűzoltókat. Egy tízemeletes épület első emeleti lakásának erkélyén a berendezési tárgyak, szekrény és dobozok égtek, emellett a nyílászárók és az erkélyajtó is károsodott a tűzben. Mivel nem nyitottak ajtót, az egység csak károkozással tudott bejutni a lakásba, ahová a tűz nem terjedt át. A környéken felszerelt térfigyelő kamerák felvételei alapján a rendőrség megállapította, hogy a ház előtti téren a tűz keletkezése előtt ismeretlenek tűzijátékot tartottak, ez okozhatta a tüzet.

A Fejér megyei Enyingen egy élelmiszer áruház parkolójában lévő szelektív hulladékgyűjtő égett tegnap délután, szintén pirotechnikai eszközök miatt. Nem sokkal éjfél előtt Gödön egy épület mellett tárolt dobozok és fadarabok égtek, feltehetően ezek is tűzijáték miatt.

Várpalotán kora hajnalban pirotechnikai eszközök okozta tűzben égett le egy papírtároló és a benne lévő papír. Budapesten a tizennyolcadik kerületben egy nem üzemszerűen működtetett tűzijáték doboza gyulladt meg. A tűzoltók kiérkezése előtt az összes tűzijáték megsemmisült, így a tűzoltók a még égő, izzó részeket oltották el.

Valószínűleg tűzijáték miatt égett le Szegeden egy lakóépület elé ültetett tujasor. Érden egy családi házas övezetben öt darab öt méter magas tuja és egy kerti tároló ponyvája égett le. A tulajdonos az érdi tűzoltók kiérkezése előtt a rendőrség segítségével eloltotta a tüzet. Zalaegerszegen egy lakóház előtti tuja gyulladt ki egy tűzijátéktól tegnap este.

A rendőrségre 201 bejelentés érkezett. A rendőrség valamennyi bejelentést ellenőrizte, harminc esetben kellett intézkedni. Nyolc fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek, két esetben helyszíni bírságot szabtak ki, kétszer pedig figyelmeztették a szabályszegőket. Rongálás miatt két eljárás indult ismeretlen tettes ellen. A rendőrség két olyan esetről tud, amikor személyi sérülés történt valamilyen pirotechnikai eszköz miatt.