13 év után jött rá, hogy sose volt az övé a Váci utcai lakás

2014.01.02. 12:26
Egy svéd asszony vett egy méregdrága lakást Budapest belvárosában. Tizenhárom évvel később egy idegen becsöngetett hozzá. Ekkor tudta meg: az ingatlant egy adósság miatt elárverezik, mellesleg hiába is vette meg közel ötvenmillióért, soha nem is volt az övé.

Soha nem felejti el 2013. március 20-át  Akesson Margit. A magyar származású, de Svédországban élő nő éppen a budapesti, Váci utcai lakásában volt, amikor egy idegen becsöngetett hozzá.

Ajtót nyitottam, mire ő mondta, hogy érdekelné a lakásom, amit meghirdettek árverezésre. Alig kaptam levegőt

– mesélte az Indexnek a nő.

Akesson 13 évvel ezelőtt, 2000 szeptemberében vette meg a lakást egy budapesti férfitól, az ingatlanért cirka 49 millió fizetett. Az adásvételi szerződést a nő ügyvédje beadta a földhivatalhoz, s kérte azt is, hogy az ingatlant írják át Akesson Margit nevére. Csakhogy néhány hónappal később a földhivatal elutasította a tulajdonjog bejegyzést, ám erről Akesson nem kapott értesítést, mivel azt a posta visszaküldte a hivatalnak, mondván, a címzett ismeretlen. Ugyan az elutasító határozatról Akesson ügyvédjének is küldtek ki levelet, csakhogy addigra az ügyvédi iroda megszűnt, így az a levél is visszament a hivatalba.

Az asszony egy percig sem gondolta, hogy a lakás nem az övé. Már csak azért sem fordult meg ez a fejében, mert 2003 nyarán az illetékhivatal arra szólította fel, hogy fizesse be az adásvétel után kirótt illetéket, másfél millió forintot. A nő ezt be is fizette. „Végig abban a tudatban voltam, hogy az ingatlant átírták a nevemre” – mesélte lapunknak. Egészen 2013 tavaszáig, amikor az a bizonyos idegen becsöngetett hozzá. Ekkor derült ki az is, hogy a lakást annak a férfinak a felhalmozódott adósságai miatt árverezik el, akitől Akesson tíz évvel ezelőtt megvette azt.

Elmentem hozzá. Esze ágában sem volt visszafizetni nekem a pénzt, noha tudja, hogy a lakás nem lett az enyém, hiába is fizettem érte félszázmillió forintot tíz évvel ezelőtt.

Amiről nem tudott

Időközben aztán kiderült, hogy a földhivatal miért utasította el az ingatlan átírását. A hivatal egyrészt azt kifogásolta, hogy a szerződést ugyan ellenjegyezte az ügyvéd, ám az ahhoz tartozó, az átíráshoz szükséges záradékot már nem. Másrészt azt, hogy az eladó nem engedélyezte egy külön nyilatkozatban az ingatlanjog bejegyzését Akessonnak.

De ha ez még nem lenne elég, a hivatal hiányolta az V. kerületi önkormányzat nyilatkozatát arról, hogy lemond az elővásárlási jogáról. Merthogy az ingatlan műemlék, ezért az önkormányzatot elővásárlási jog illette volna meg. Csakhogy sem erről nem tudott Akesson, sem arról, hogy az ingatlan egyáltalán műemlék. Ezt az eladó „elfelejtette” vele közölni. (Tavaly Rogán Antal polgármester jelezte: nem kívánnak az elővásárlási jogukkal élni.)

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy jórészt az eladó és az ügyvéd a felelős azért, hogy Akesson – az illeték megfizetésével együtt – közel 52 millió forintot kidobott az ablakon a semmiért. A svéd nő szerint a földhivatal is hibás, mert nem tájékoztatta őt az elutasító határozatról. Ám ezzel Akesson már nem sokra megy, az ügyvédek ugyanis sorra pattintják le, szerintük reménytelen az ügy.

Reménytelen eset

Az első ügyvéd, akit tavaly felkért a képviseletére, ugyan elérte, hogy a kitűzött időpontban ne árverezzék el a lakást, de ennél többet nem tudott tenni. Hiába kérte a bíróságot arra, ne legyen végrehajtás, a bíró ezt elutasította.  

A bíró arra hivatkozott, hogy ezt a kérelmet nem adtam be egy éven, de legalább öt éven belül. De hogy tudtam volna beadni panaszt, amikor nem tudtam, hogy a földhivatal elutasította a bejegyzést?

– fakadt ki az asszony.

Miután az ügyvédje azt mondta, reménytelen fellebbezni, Akesson még két másik ügyvédet keresett fel, de érdemben egyik sem tudott rajta segíteni. Az asszony nem érti, hogy ha Magyarországon ilyen bonyodalmas és bürokratikus egy adásvétel, és csak ügyvédi, közjegyzői közreműködéssel lehet ingatlanhoz jutni (ellentétben Svédországgal, ahol ez pofonegyszerű), akkor mégis hogyan verhették így át.

Egy ingatlan-adásvétellel is foglalkozó ügyvéd az Indexnek azt mondta: Akessonnal egészen biztosan jogosulatlanul fizettette ki az állam a másfél millió forintos illetéket, hiszen a földhivatal elutasította a tulajdonjog-bejegyzést. „Az illeték mértékét az APEH számolja ki, de érthetetlen, miért fizettették meg a nővel, ha nem is lett az övé a lakás” – mondta az ügyvéd. Szerinte könnyen elképzelhető, hogy valakit lefizettek a földhivatalban, de ha így is volt, a bűncselekmény mára elévült. Az ügyvéd szerint az is különös, hogy az adásvételt lebonyolító ügyvédet később a hivatal nem érte utol. „Ha valaki megszünteti a praxisát, akkor az ügyeit át kell adnia egy másik ügyvédnek, pontosan azért, hogy ehhez hasonló dolgok ne történhessenek" – mondta. 

Akesson jelenleg Svédországban van, budapesti lakását bármelyik pillanatban elárverezhetik. A lakást, ami igazából nem is az övé, pedig a vételáron túl még a borsos illetéket is kifizette az államnak.