Na, melyik párt honlapja a legostobább?

2014.01.02. 16:22 Módosítva: 2014.01.02. 17:00

Az átláthatóság alapján osztályozta a 2014-es választáson induló pártok honlapjait a K-Monitor korrupcióellenes oldal. Azt vizsgálták, hogy a pártok vajon mennyi információt közölnek magukról és működésükről, „ez ugyanis az a felület, ahol a pártok közvetlenül tájékoztatják a választókat programjukról, álláspontjukról, a párt politikusairól és a párt működéséról″. A K-Monitor négy szempontot vizsgált, ezekre nullától ötig adtak pontot, maximálisan tehát 20-at lehetett elérni. 

Így néz ki a rangsor a legkevesebb információt tartalmazó honlaptól a legátláthatóbbig:

  • Együtt 2014: 0,5 pont
  • Párbeszéd Magyarországért: 3 pont
  • Fidesz: 3,5 pont
  • Jobbik: 5 pont
  • KDNP: 8 pont
  • DK:  9 pont
  • LMP: 10 pont
  • MSZP: 16 pont

A pontozás során azt nézték, hogy a pártok honlapjain mennyi információ érthető el a vezető tisztségviselőkről, hogy mennyi és milyen mélységű szervezeti adatot tettek közzé a párt felépítéséről, és hogy feltöltötték-e a legfontosabb dokumentumokat (pl. alapszabály, beszámolók, szakmai anyagok, pártprogram, etikai és működési szabályzat). Az utolsó, negyedik szempont pedig a pénzügyi átláthatóság volt: meg lehet-e tudni, miből és hogyan gazdálkodnak a pártok, mire költenek és mennyit, van-e esetleg nyilvános számlájuk.

A legrosszabbul teljesítő, 0,5 pontot szerző Együtt 2014 oldala a K-Monitor szerint

egyszerű kampánycélokat szolgál, ami nem lenne baj, ha a közlemények mellé felkerülne néhány hasznos információ.

Az oldalon nem található semmilyen szervezeti információ, semmilyen dokumentum és semmi a párt gazdálkodásáról.

De a kormánypárt sem teljesít sokkal jobban. A Fidesz

honlapja a tisztségviselőkről alig, a párt gazdálkodásáról pedig egyáltalán semmilyen formában nem nyújt tájékoztatást, még az éves beszámolók sincsenek feltöltve. A dokumentumtár kizárólag a szervezet alapszabályát és a választott testületek vezetőinek felsorolását tartalmazza, egy kereső segítségével pedig megtalálhatóak a helyi Fidesz szervezetek elérhetőségei.

Ahogy korábbi cikkünkben is írtunk róla, a Fidesz nemrég megújult weboldalának további furcsasága, hogy a 2007 közepe előtti archívum egyszerűen eltűnt.

A K-Monitor felmérésen az MSZP végzett az élen 16 ponttal, ami azért sokat elárul a mezőnyről.

Noha majdnem minden kategóriában vesztettek pontot, még így is az élen vannak a szinte teljes körű dokumentumtár, és a viszonylag részletes pénzügyi adatok miatt. A párt vezetőiről és működéséről is az MSZP ad a legbővebb tájékoztatást, de levonás járt a hiányos életrajzi adatokért.

A K-Monitor összefoglalója itt, részletes értékelése pedig itt érhető el.