Csak tárgyalnak Gyurcsányékról is

2014.01.06. 21:25

Felhatalmazta Mesterházy Attila pártelnököt és a szocialisták vezetőiből álló delegációt az MSZP-t kampányidőszakban irányító országos választási bizottság hétfőn, hogy tárgyaljon az Együtt-PM-mel a korábban megkötött választási szövetség kibővítéséről, írta az MTI.

Erről a hétfő estébe nyúló ülésről távozó Tóbiás József frakcióvezető-helyettes, Gúr Nándor alelnök és Baja Ferenc számolt be újságíróknak. Azt egyikük sem árulta el, hogy mire kapott mandátumot Mesterházy Attila és az általa vezetett küldöttség. Mint mondták, csak a tárgyalások végeredményéről szeretnének beszámolni a sajtónak.

Bajnai Gordon hétfő reggel az ATV reggeli műsorában dobta be, hogy újra kellene tárgyalni és akár bővíteni kellene az ellenzéki együttműködést. Az MSZP és az Együtt 2014 kötött eddig választási együttműködést, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót kihagyták a szövetségből, de ők folyamatosan jelezték, hogy szerintük rájuk is szükség lenne.

A hétfő esti ülésről távozó MSZP-sek ezeket mondták:

  • Minden olyan megoldásra (a közös listára is) nyitottak, amely segíti az Orbán-kormány leváltását.
  • Törekednek rá, hogy mielőbb megállapodjanak Bajnai Gordon pártszövetségével, majd ha úgy látják, hogy módosítani kell a korábbi egyezséget, akkor a lehetséges csatlakozókkal is.

Mesterházy Attila nem nyilatkozott az újságíróknak. A pártelnök az ülés után ATV Egyenes beszéd című műsorában ugyanakkor

  • igennel válaszolt arra, hogy a közös lista- és miniszterelnökjelölt-állítás lehetőségéről kezdik-e meg a tárgyalásokat Bajnai Gordon pártszövetségével.
  • A DK 16 pontos programjában több olyan elem van, amellyel nem értenek egyet, így ezt a kérdést is rendezni kell.
  • az újranyitott tárgyalásokat a jövő hét végéig le kell zárni.
  • azt nem akarta megelőlegezni, hogy Gyurcsány kaphatna-e helyet egy esetleges közös listán.

Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordonhoz hasonlóan hajlandó-e hátralépni, lemondani a miniszterelnök-jelöltségről, az MSZP-elnök úgy válaszolt:

  • minden opció megtárgyalására, átgondolására nyitott.